Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden

Monique Verlind (DJMO)

EU-lidstaten die dat willen, mogen de taxidienst UberPop verbieden zonder wetten die de vervoersdienst strafbaar stellen aan te melden bij de Europese Commissie. Dat staat dinsdag in een advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt dergelijke adviezen doorgaans.

Bij UberPop kunnen passagiers via een app vervoer bestellen bij particuliere, niet-professionele chauffeurs die daarvoor hun eigen auto gebruiken. De Franse autoriteiten hadden het verboden, maar zonder het voor te leggen aan Brussel. Uber vond daarom dat vervolging niet mogelijk was. De rechtbank in het Franse Lille wilde nu van het Europees Hof weten of Parijs het verbod hadden moeten voorleggen.

Volgens de advocaat-generaal is een melding aan de Europese Commissie echter niet nodig, omdat dat zou leiden tot een "onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht".

Update 12:53 uur
Een woordvoerder van Uber laat in een reactie weten dat ze kennis heeft genomen van de uitspraak en wil wachten op de officiele uitspraak later dit jaar. Ze benadrukken dat het hier ging om een Franse wet uit 2014, en dat ze in 2015 al gestopt is met het aanbieden van UberPop in Frankrijk.

Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden
Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden (Foto: BuzzT)