Ritzege Sagan in Tour

Olga Kroeders

De derde etappe in de Tour de France, van Verviers naar Longwy over 212 kilometer, is gewonnen door Peter Sagan. Nathan Brown is de nieuwe drager van de bergtrui. Geraint Thomas behield de gele trui.

Verschillende renners probeerden vanuit de start weg te rijden uit het peloton. Nathan Brown (Cannondale-Drapac), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Romain Sicard (Direct Energie), Nils Politt (Katjoesja), Adam Hansen (Lotto-Soudal) en Romain Hardy (Fortuneo) wisten daarin ook te slagen. Na de beklimming van de Côte de Wiltz (4de cat) reed Politt weg bij zijn medevluchters en alleen Brown kon hem volgen. Ze konden lange tijd vooruit blijven, maar 90 kilometer voor de meet waren de zes weer bij elkaar. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen tot vier minuten, maar dat liep langzaam terug.

Zo'n 57 kilometer voor de finish kreeg de kopgroep gezelschap van Calmejane, Perichon en De Gendt. Het peloton volgde op een minuut. De kopgroep brak vervolgens in stukken waarna De Gendt, Calmejane,Hardy en Perichon de nieuwe koplopers werden. Op 35 kilometer van de streep was het verschil 1 minuut en 43 seconden.

In het peloton was men het tempo aan het omhoog gooien en mede door het beulswerk van Ten Dam was het verschil teruggelopen naar een minuut. Vooraan ging Calmejane er alleen vandoor, de andere drie konden niet volgen en werden door het peloton gegrepen. De Fransman mocht nog een paar kilometer alleen vooruit rijden, maar 10 kilometer voor het einde slokte het peloton hem op.

Vijf kilometer voor het einde zaten de sprintersploegen vooraan, maar er moest nog wel een laatste klimmetje worden bedwongen vlak voor de meet waardoor de meeste sprinters kansloos waren voor de dagwinst. In een spannende eindsprint was het vervolgens wereldkampioen Sagan die, ondanks een trapfoutje, Matthews nipt versloeg.