Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen

Redactie

Google moet een Canadees technologiebedrijf volledig onvindbaar maken. Elke verwijzing naar het bedrijf moet worden verwijderd uit de zoekresultaten. Niet alleen in Canada zelf, maar in elk land over de hele wereld. Dat is de uitkomst van een rechterlijke uitspraak in Canada woensdag.

De zaak was aangespannen door Equustek, dat netwerkapparatuur maakt. Equustek beschuldigde concurrent Datalink van namaak en won die zaak. Na die uitspraak verwijderde Google 345 pagina's over Datalink uit zijn zoekresultaten. Maar voor Equustek was dat niet genoeg, omdat Datalink naar het buitenland vertrok en verder ging met namaken. Daarom eiste Equustek dat Google elke vermelding van Datalink wereldwijd zou schrappen.

Google weigerde dat, waarna Equustek naar de rechter stapte. Die stelde de fabrikant in het gelijk, en woensdag won Equustek ook bij het Canadese Hooggerechtshof. "Zonder de opdracht is het duidelijk dat Google de overtredingen mogelijk blijft maken. Internet heeft geen grenzen, de wereld is zijn leefomgeving. De enige manier om ervoor te zorgen dat het vonnis zijn doel bereikt is het te laten gelden waar Google opereert: wereldwijd", aldus de rechters.

Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen
Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen (Foto: BuzzT)