FIFA-scheidsrechtersbaas tevreden met videoarbitrage

Redactie

De videoscheidsrechters hebben op de Confederations Cup voor veel ophef gezorgd, maar FIFA-scheidsrechtersbaas Massimo Busacca is positief.

Het gebruik van een videoscheidsrechter zorgde er in Rusland al meerdere keren voor dat het spel lang stil lag. Vooral in de wedstrijd van Duitsland tegen Kameroen maakte de arbitrage er een potje van, toen leidsman Wilmar Roldán de verkeerde speler van Kameroen wegstuurde.

"We vinden dat de VAR's (video assistent referee, red.) het goed doen. We zijn altijd positief", aldus Busacca. "Er worden goede resultaten geboekt, maar misschien moeten sommige aspecten nog worden verbeterd", geeft de Zwitser wel toe over het systeem waarmee het voetbal eindelijk een beetje met de tijd meegaat.

"Ik wil graag benadrukken dat de officials en VAR's geen enkele verkeerde beslissing hebben gemist." De FIFA weet nog niet of het videosysteem volgend jaar ook op het WK wordt ingezet. "Voorafgaand aan de Confederations Cup hebben we vijf dagen met VAR's getraind. We hebben tijd nodig om het niveau te halen dat we nastreven."

Busacca is sinds de zomer van 2011 scheidsrechtersbaas bij de FIFA. De 48-jarige Zwitser was zelf succesvol scheidsrechter. Hij floot op de WK's van 2006 en 2010 en op het EK van 2008 leidde Busacca de laatste poulewedstrijd van Oranje, tegen Roemenië (2-0 winst).