Voorbeschouwing UFC Fight Night 111: matige hoofdpartij

Floris_Stempel

De MMA-fans worden dit jaar niet al te veel verwend door de UFC en vooral bij de gala's buiten de VS worden weinig echte grote sterren ingezet. Veel gala's lijken qua programmering ondermaats en alhoewel dit absoluut leuke gevechten oplevert, doet het toch weinig voor het enthousiasme in aanloop naar een gala. Zaterdag wordt UFC Fight Night 111 gehouden in Singapore en op de programmering van dit gala is ook nogal wat aan te merken.

Holly Holm vs Bethe Correia
De hoofdpartij van de avond is zo'n twijfelachtige beslissing van de UFC. Normaalgesproken de uitsmijter van de avond, het beste van het beste, maar tijdens FN 111 zien we twee dames tegenover elkaar die al een tijdje niet zo lekker draaien in de UFC. Holm heeft haar laatste drie partijen verloren, haar laatste tegen de Nederlandse Germaine de Randamie en Correia heeft in haar laatste vier partijen slechts één overwinning geboekt.


Holm (links) en Correia (Foto: Getty Images)

Holm is natuurlijk een prima vechter met een enorm sterke boksachtergrond en voordat ze haar eerste MMA-gevecht verloor had ze al tien gevechten achter elkaar gewonnen, waaronder een overwinning op toenmalig kampioene Ronda Rousey. Maar sinds haar toetreding in de UFC is haar gemiddelde acheruit gegaan en inmiddels heeft ze net zoveel gewonnen als verloren.

De Amerikaanse vecht dan ook enigszins te voorspellend om in de top goed mee te draaien. Ze gebruikt vaak dezelfde combinaties die door gerenommeerde tegenstanders als bijvoorbeeld Valentina Shevchenko of De Randamie vakkundig onschadelijk gemaakt zijn. Ze probeert geforceerd variatie in haar spel te brengen, maar tegen De Randamie mislukten al haar pogingen om het gevecht naar de grond te krijgen. Een grote zwakte, tegen een kickbokser als GDR.

Correia is wat dat betreft een prima tegenstander voor Holm. De 33-jarige Braziliaanse is een agressief vechtersbaasje, maar wel eentje zonder de kwaliteiten van een Shevchenko of een De Randamie. Haar linkerhoek is haar gevaarlijkste wapen en ze kan ook enorm hard trappen, waar ze na het luiden van de bel dan ook gepassioneerd mee begint. Doordat ze zo enorm actief is, is doseren een zwak punt voor Correia en als het gevecht langer dan twee à drie ronden zal duren, zal de conditie van trainbeest Holm de doorslag gaan geven voor de overwinning.

Andrei Arlovski vs Marcin Tybura
Wat een veteraan is die Arlovski toch. De 38-jarige Wit-Rus debuteerde ooit tijdens UFC 28 in 2000 en heeft ondertussen al veertig professionele MMA-gevechten achter de rug. In 2005 werd hij UFC-kampioen in de zwaargewichtsklasse die hij dertien maanden mocht vasthouden. Het blijft prachtig om hem te zien vechten, maar hij is ondertussen toch wel te oud en versleten om ooit nog in de top van de UFC mee te draaien. Zijn laatste vier gevechten gingen kansloos ver voor het einde van de partij verloren en het lijkt erop dat Arlovksi deze partij tegen Tybura moet winnen om ontslag te ontwijken.


Arlovski (Foto: Getty Images)

En de UFC lijkt naar ontslag aan te sturen, want de tegenstander van Arlovski is bepaald geen eitje. Een relatieve nieuwkomer in de zwaargewichtsdivisie van de UFC, maar de Pool Tybura heeft toch al een aardig MMA-CV weten op te bouwen bij concurrerende MMA-organisatie M-1. En de statistieken laten zien dat de Pool in bijna alle aspecten van het MMA beter is dan Arlovski. Hij landt meer stoten per minuut, meer rake stoten ook en zijn verdediging is vele malen beter dan die van Arlovski. Arlovski incasseert gemiddeld bijna tweemaal zoveel stoten dan Tybura.

Dit is wel een gevecht wat aantrekkelijk kan worden, maar Arlovski zal drie ronden z'n best moeten doen om niet knock out geslagen te worden.

Dong Hyun-Kim vs Colby Covington
Dit kan dan toch wel eens een partij worden waar drie ronden flink geknokt gaat worden. De Zuid-Koreaan Dong komt al tijden tekort om in de top van de weltergewichtsklasse mee te draaien, maar hij gaat wel altijd vol voor de actie. 

Net als zijn tegenstander Covington trouwens, wiens tong waarschijnlijk nóg sneller toeslaat dan zijn vuisten, want deze man kan trash talken als de beste. Covington kan staand prima uit de voeten, maar net als Dong is hij eigenlijk een worstelaar. Beide vechters zijn dus qua vechtstijl prima aan elkaar gewaagd en degene die het gevecht kan domineren zal na drie ronden uiteindelijk wel als winnaar uit de bus komen.

Covington doet het prima de laatste tijd in de UFC, maar Dong is absoluut in staat om de zelfverzekerde Chaos de mond te snoeren.

 
Dong vs Covington promo (Bron: Youtube) 

Tarec Saffiedine vs Rafael dos Anjos
Prima partij dit en dat dit het opwarmertje voor de avond is is wel een beetje vreemd, met een grote naam als Dos Anjos. Misschien komt dat, omdat de voormalig kampioen bij de lichtgewichtsklassse zijn debuut maakt in een hogere gewichtsklasse, het weltergewicht, na het verliezen van zijn UFC-titel aan Eddie Alvarez en een daaropvolgend verlies tegen de sterke Tony Ferguson.


Saffiedine vs Dos Anjos promo (Bron: Youtube)

Ook Saffiedine heeft zijn laatste twee partijen verloren, tegen Dong en Rick Story. De Belg heeft het zwaar in de UFC, nadat hij in 2013 als kampioen bij Strikeforce de overstap naar de koningsklasse van het MMA maakte en heeft van zijn vijf gevechten er nog maar twee gewonnen. Hij zal dus flink aan de bak moeten tegen de sterke Dos Anjos, die heeft aangegeven zich beter thuis te voelen in deze gewichtsklasse. Saffiedine's allereerste overwinning in de UFC werd behaald in Singapore, dus misschien dat de locatie hem goedgezind is. Toch zijn de kwaliteiten van Dos Anjos superieur aan die van de Belg. We zullen merken of een zwaardere Dos Anjos de favorietenrol kan waarmaken.

Overig programma:
Takanori Gomi vs Jon Tuck
Cyril Asker vs Walt Harris
Alex Caceres vs Rolando Dy
Justin Scoggins vs Ulka Sasaki
Li Jingliang vs Frank Camacho
Kwan Ho Kwak vs Russell Doane
Naoki Inoue vs Carls John de Tomas
Ji Yeon Kim vs Lucie Pudilova

UFC Fight Night 111 wordt gehouden op zaterdag 17 juni in het Singapore Indoor Stadium te Kallang, Singapore. Fox Sports zend het hoofdprograma rechtstreeks uit op betaalkanaal twee en zes en de uitzending begint zaterdag om 14:00 uur.