Profiel beheerders Facebook bij terroristen

qltel

Facebook heeft per ongeluk de identiteit van meer dan duizend beheerders geopenbaard aan mogelijke terroristen die de sociale netwerksite gebruiken. Dat meldt The Guardian vrijdag op basis van mails die de krant heeft ingezien en een getroffen medewerker met wie is gesproken.

De beveiligingsproblemen hebben meer dan duizend mensen van 22 afdelingen van Facebook getroffen. Zij gebruikten bepaalde software van Facebook om ongepaste content te bekijken en van de site te verwijderen, zoals haatspeeches en terroristische propaganda.

De problemen, die eind vorig jaar werden ontdekt, werden veroorzaakt door een programmeerfout in de software. Door de fout verschenen de persoonlijke profielen van de beheerders automatisch als notificaties in het activiteitenlog van Facebookgroepen waarvan beheerders waren verwijderd van het platform wegens het overtreden van de voorwaarden. De rest van de admins van de groep konden die persoonlijke gegevens van de Facebookbeheerders vervolgens dus zien.

Waarschijnlijk bekeken
Van de duizend getroffen medewerkers werkten er ongeveer veertig bij een contraterrrorisme-eenheid in het Europese hoofdkwartier in het Ierse Dublin. Zes van hen zijn aangemerkt als slachtoffers met een hoge prioriteit van de fout, nadat Facebook tot de conclusie was gekomen dat hun persoonlijke profielen waarschijnlijk zijn bekeken door potentiële terroristen.

The Guardian heeft met een van de zes gesproken. De man is een van de honderden analisten die was gecontracteerd door het wereldwijde outsourcingbedrijf Cpl Recruitment. De beheerder ontvluchtte Ierland voor vijf maanden en dook onder nadat duidelijk was geworden dat zeven mensen die in verband worden gebracht met een vermoedelijke terroristische groepering die hij van Facebook had verbannen zijn persoonlijke profiel hadden bekeken. Deze Egyptische groepering steunt Hamas en zou leden hebben die sympathiseren met Islamitische Staat.

Vriendschapsverzoeken
De problemen kwamen aan het licht toen beheerders vriendschapsverzoeken kregen van mensen die in verband worden gebracht met de terroristische organisaties die zij juist op de korrel hadden. Daarop stelde het beveiligingsteam van Facebook een onderzoek in.

Facebook heeft de beveiligingsproblemen in een verklaring bevestigd. Het netwerk zegt technische veranderingen te hebben doorgevoerd, die zouden moeten helpen dit soort incidenten beter te detecteren en voorkomen. "Zodra we hoorden van de kwestie, hebben we het verholpen en zijn we een grondig onderzoek gestart om zo veel mogelijk te achterhalen wat er is gebeurd."

Profiel beheerders Facebook bij terroristen
Profiel beheerders Facebook bij terroristen (Foto: BuzzT)