Fuglsang wint eerste bergetappe in Dauphiné

H.Vviv

Jakob Fuglsang heeft de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Deen van Astana was in de eerste bergrit van de Franse rittenkoers in de sprint te snel Richie Porte en Chris Froome. Porte neemt wel de leiderstrui over van de Belg Thomas de Gendt.

Zes renners zaten in de vroege vlucht: Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Kevin Pauwels (Dimension Data), Anthony Turgis (Cofidis), Nils Politt (Katusha - Alpecin) en Thierry Hupond Delko (Marseille Provence KTM). Het zestal zou meer dan zeven minuten pakken op het peloton.

Op de laatste klim van de dag, de Mont du Chat, ging Naesen er alleen vandoor. De renner van AG2R Mondiale had aan het begin van de klim een voorsprong nog van vijf minuten, maar de Belg zou snel worden gegrepen door de renners uit de groep der favorieten.

Op de Mont du Chat kozen de favorieten al snel voor de aanval met Fabio Aru en Alejandro Valverde. De Spanjaard moest in het tweede deel de Italiaan laten gaan. Ook de andere favorieten kon de renner van Movistar niet volgen.

Fuglsang zou aankomen sluiten bij zijn ploegmaat Aru. Het Astana duo leek samen op weg naar de top van de Mont du Chat, maar vanuit de achtergrond zouden Froome en Porte snel tijd goed maken op de twee.

Met nog één kilometer te gaan reed Aru bij zijn Deense ploegmaat vandaan. De Italiaan had op de top veertien seconden voorsprong op het trio: Fuglsang, Froome en Porte. Alberto Contador, Valverde en Romain Bardet hadden al meer dan één minuut achterstand op de Italiaan.

In de afdaling maakte Froome al snel zijn achterstand goed op Aru en zou snel bij de de renner van Astana komen. In de verdere afdaling probeerde de Brit zijn drie metgezellen te lossen, maar dat lukte niet. Met nog één kilometer te gaan ging Fuglsang in de aanval, maar de Deen werd teruggehaald door Froome.

In de sprint nam Froome snel de kop, maar zowel links als rechts werd de Brit gepasseerd door zowel Fuglsang als Porte. Op de streep was het verschil klein tussen de Deen en de Australiër, maar na de fotofinish bleek Fuglsang te hebben gewonnen.