Venezuela en Engeland voor het eerst in finale WK onder 20

heywoodu

De finalisten op het wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar zijn bekend. In het Zuid-Koreaanse Suwon nemen Venezuela en Engeland het zondag tegen elkaar op.

Venezuela was donderdag in de halve finales te sterk voor Uruguay, maar dat had de nodige voeten in de aarde. Nicolas de la Cruz zette de Uruguayanen vroeg in de tweede helft via een penalty op voorsprong en lang leek de finaleplek binnen. In de 91e minuut was daar echter de pas 17-jarige Samuel Sosa die de gelijkmaker liet noteren: 1-1.

In de verlenging werd niet gescoord en dus werden strafschoppen genomen. Dat werd overigens gedaan via het nieuwe ABBA-systeem: ploeg A begint met één penalty en vervolgens nemen de ploegen telkens twee strafschoppen achter elkaar. Bij Uruguay werd de eerste misser al snel genoteerd, maar niet veel later schoot de Venezolaan Yeferson Soteldo op de lat - na een debiele aanloop, waarbij hij om de pas even inhield en het zichzelf dus onnodig moeilijk maakte. 

Het was echter uitgerekend De la Cruz, de man van de penalty in reguliere speeltijd, die de bal er vanaf elf meter niet in kreeg en daarmee was de wedstrijd beslist. Venezuela, dat pas voor de tweede keer meedoet aan het WK onder 20, plaatste zich zo voor de finale.

In de eindstrijd is Engeland de tegenstander. Tegen Italië kwamen ze door Riccardo Orsolini al na twee minuten op achterstand en lang bleef het daar ook bij. Dominic Solanke, in 2015/16 vaste Chelsea-huurling bij Vitesse, zorgde na 66 minuten echter voor de gelijkmaker. Ademola Lookman bracht Engeland in de 77e minuut op voorsprong en weer elf minuten later gooide Solanke de boel op slot: 3-1. Engeland haalde in 1981 en 1993 de halve finales, maar staat voor het eerst in de eindstrijd.