Rolstoeltennisster Buis vecht tot het uiterste op Roland Garros, Griffioen onderuit

heywoodu

Het rolstoeltennistoernooi bij de dames kan op Roland Garros in het enkelspel nog een volledig Nederlandse finale krijgen. Het toernooi ging donderdag van start met acht speelsters, vier daarvan uit Nederland.

De nummer één van de wereld, paralympisch kampioene Jiske Griffioen, ging op jacht naar haar tweede titel op het Parijse gravel. De kampioene van 2015 had het echter bijzonder moeilijk met landgenote Aniek van Koot, drievoudig finaliste in Parijs en in 2015 de vrouw van wie Griffioen de finale won.

Griffioen was in de tiebreak in de eerste set nog te sterk voor Van Koot, maar die nam het vervolgens volledig over. Ze liet haar landgenote kansloos en na een partij van twee uur zegevierde Van Koot: 6-7 (4), 6-0, 6-3. In de halve eindstrijd zit ze tegenover de 41-jarige Duitse veterane Sabine Ellerbrock, die al haar hele carrière in de weg gezeten wordt door Nederlandse dames - van Esther Vergeer tot de generatie van Griffioen en Van Koot. Toch won ze twee Grand Slams, waaronder Roland Garros in 2013.

Ook de twee andere Nederlandse deelneemsters zaten tegenover elkaar in de kwartfinales. Diede de Groot speelde tegenover titelverdedigster Marjolein Buis en de nummers drie en vijf van de wereld maakten er een ware thriller van. Buis was in een spannende tiebreak de beste in set één, maar De Groot nam het stokje in het tweede bedrijf over. Na nog een lange derde set zat de partij van meer dan drie uur erop en kon Buis juichen: 7-6 (7), 4-6, 7-5.