Hassan met overmacht naar Diamond League-zege en toptijd

heywoodu

Atlete Sifan Hassan heeft donderdag een indrukwekkende overwinning geboekt. De 24-jarige Nederlandse domineerde tijdens het Golden Gala, de Diamond League-wedstrijd in Rome, de 1500 meter.

Eerder in het jaar verpletterde Hassan al het Nederlands record op de 5000 meter en dat het met de vorm nog altijd goed zat was duidelijk. Ze ging zelfs al vroeg naar de voorste posities in de groep, waar ze normaal gesproken eerst achteraan het veld blijft hangen. 

Een dikke ronde voor het einde opende Hassan de aanval en waar de Ethiopische dames Gudaf Tsegay en Besu Sado probeerden te volgen, was het alleen de jonge Duitse Konstanze Klosterhalfen die dat ook heel even kon.

Klosterhalfen (20) kent een superseizoen en maakte op de 800 en 5000 meter al grote indruk, maar Hassan was toch nog een maatje te groot. De Nederlandse snelde in rap tempo weg en kwam over de streep na 3:56,22 minuten.

Met haar tijd bleef Hassan maar een fractie van een seconde boven haar eigen Nederlands record. In 2015 liep ze tijdens de Diamond League in Monaco naar 3:56,05, in een race waarin Genzebe Dibaba het stokoude wereldrecord omver liep.

De Keniaanse Winny Chebet werd in Rome uiteindelijk twee, voor Klosterhalfen. Maureen Koster kwam in 4:03,77 als achtste over de finish.