Marathonpartijen in enkelspel Davis Cup verleden tijd

heywoodu

Wereldtennisbond ITF heeft een aantal 'hervormingen' geaccepteerd voor de Davis Cup en Fed Cup, de toernooien voor nationale mannen- en vrouwenteams.

De grootste verandering is er één die door fans niet bepaald positief ontvangen wordt. De partijen in het enkelspel in de Davis Cup worden vanaf 2018 namelijk gespeeld over maximaal drie sets in plaats van maximaal vijf sets. Daardoor komt een einde aan de af en toe voorkomende marathonpartijen - de uren durende vijfsetters, die vaak onder de mooiste tenniswedstrijden geschaard worden. Alleen op Grand Slam-toernooien worden vanaf volgend jaar nog wedstrijden van maximaal vijf sets gespeeld.

De dubbelwedstrijden in de Davis Cup blijven wel over vijf sets gaan, wat dan weer opvallend is met het oog op Grand Slams: daar zijn juist de dubbelwedstrijden bij de mannen teruggebracht naar maximaal drie sets. De finalisten in de Davis Cup en Fed Cup krijgen na volgend jaar automatisch de keuze om in het jaar erna in de eerste ronde thuis te spelen, iets wat nu nog afhankelijk is van de tegenstander: als land A en B tegenover elkaar staan mag het land dat bij de vorige ontmoeting een uitwedstrijd speelde de wedstrijd organiseren.

Naast de bovengenoemde wijzigingen kijkt men ook naar de zogenaamde 'dead rubbers', de wedstrijden die nergens meer om gaan. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat een vierde en vijfde wedstrijd ook gespeeld worden als het al 3-0 staat en het duel dus al beslist is, waardoor er regelmatig wedstrijden gespeeld worden die overbodig zijn. 

In augustus moeten de hervormingen nog definitief goedgekeurd worden tijdens de jaarlijkse vergadering.