Bouwman pakt eerste profzege in Dauphiné

H.Vviv

Koen Bouwman heeft de derde etappe gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was de beste van een kopgroep van zes renners. Het peloton kwam binnen op 11 seconden van Bouwman. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

Al na twee kilometer kwam een kopgroep van zes renners tot stand met daarbij Koen Bouwman. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had met Alexey Vermeulen een ploegmaat bij zich. De twee hadden het gezelschap van Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Quentin Pacher en Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM).

Met nog veertig kilometer te gaan had de kopgroep nog maar twee minuten op het peloton, waardoor de kans klein was, dat de vroege vlucht zou slagen. In de afdaling van de Côte de Roybon kon de kopgroep hun voorsprong vasthouden. Met nog tien kilometer te gaan was het verschil nog anderhalve minuut, ondanks dat de sprintersploegen vol aan het jagen was op de kopgroep.

Met ingaan van de laatste kilometer had de kopgroep nog een ruime voorsprong op het peloton, waardoor ze voor de etappeoverwinning aan het rijden waren. Vermeulen hield het tempo hoog in dienst van Bouwman, die daarna het afmaakte in de sprint. Siskevicius werd op duidelijke afstand tweede, Backaert eindigde als derde. Arnaud Démare won op elf seconden van Bouwman de sprint van het peloton voor Bryan Coquard.