FOK! Wat een weer: Zware windstoten en pittige buien!

Stephan (Stephan5)

Het onweer in juni zuivert de lucht.

Hallo allemaal!

Vandaag voel ik me als een vis in het water. We krijgen namelijk te maken met een actieve randstoring onder aanvoering van een depressie die vanaf Engeland naar de Noordzee koerst. Daarbij behoren een sterk windveld, een buienlijn en tot slot ook nog een occlussie. Tussendoor hebben we even pauze vanmiddag. Het belangrijkste vandaag zullen de windstoten zijn bij de buienlijn en de reguliere wind in de loop van de middag. Uiteraard houden we jullie op de hoogte op FOK!

Laten we de situatie eens even gaan bekijken. De pinksterdagen verliepen op een paar kleine buitjes na, overwegend droog. Gisteren leek het erop dat de buienkans wat groter was, maar daar hebben we nauwelijks wat van gemerkt. Integendeel. In de ochtend waren er nog wat wolkenvelden, maar vanaf een uur of 1 brak de zon door en werd het langs een groot deel van de westkust stralend zonnig. Hier in Haarlem scheen de zon onafgebroken van 2 tot 10. Stapelwolken onstonden voornamelijk 30 kilometer landinwaarts. Bovendien werd het nog iets warmer dan we gedacht hadden met 20 tot 23 graden. Maar we dwalen af. Het gaat tenslotte om vandaag.

Op de satelliet was gisteren de depressie al goed zichtbaar en ook de ontwikkelende randstoring daarvan konden we al herkennen. In de loop van de avond nam de bewolking toe en ging het in de nacht enige tijd regenen. Tot zover nog weinig aan de hand, want de wind hield zich nog koest.

Vanochtend trekt eerst de regen nog weg uit het oosten. Dan is het uitkijken voor de buienlijn. Aan de voorzijde ervan neemt de wind al toe naar vrij krachtig tot krachtig en draait naar het zuidwesten toe. 

Ik verwacht dat de buienlijn tussen 12 en 2 over het hele land trekt. Onweer, hagel en dus die windstoten zijn daarbij dus mogelijk. Het is vooral oppassen in de gebieden waar de temperatuur nog tot 21 graden oploopt. En dat is met name in het oosten en noordoosten het geval, daar kunnen de windstoten uithalen tot 80 km/u. De bomen staan vol in blad en met de neerslag kan dit zeker voor overlast geven. In de rest van het land wordt het ongeveer 17 graden.

Vervolgens wordt het even wat rustiger. Het klaart even op en dan is het ook even wat droger en zwakt de wind wat af. Maar de occlussie nadert en daarbij zit dan het reguliere windveld.

In de loop van de middag gaat het in het zuidwesten en westen weer (hard) regenen en die regen trekt dan naar het oosten toe. Het hangt helemaal van de koers van de depressie af waar de feitelijke occlussie passeert. Dit is pas op het laatste moment duidelijk.

Maar dan de wind. Op dit moment wordt een dikke windkracht 8 verwacht langs de Zeeuwse kust en dit breidt zich dan geleidelijk uit over de kustprovincies. Windkracht 9, storm dus, is niet geheel uitgesloten. Uiteindelijk komen ook de Wadden aan de beurt. Tot diep landinwaarts moet men rekening houden met ZWARE windstoten. Zeker in het verkeer wordt het oppassen. De bomen staan vol in blad en zwakkere bomen zouden het zomaar kunnen begeven. De maximale windstoten aan zee worden tussen de 90 en 100 km/u verwacht.

Ik zei het al eerder, we houden jullie op de hoogte.

Morgen hebben we nog steeds met die depressie te maken. De meeste wind vinden we dan in het noordwestelijk kustgebied met nog steeds de mogelijkheid tot een windkracht 8. Verder vallen er ook nog een aantal buien. Het is met 18 graden nog vrij fris.

Donderdag en vrijdag verlopen ook niet helemaal droog, maar de zon krijgt alweer meer ruimte en de temperatuur klimt alweer tot boven de 20 graden.

In het weekend lijkt het gewoon weer zomer te worden met veel zon, een kleine buienkans en maxima van 22 tot 26 graden. Maar de modellen zijn wat wispelturig. Dus daar weten we later in de week meer over.

Fijne dag en wees voorzichtig allemaal!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:22
Zon onder: 21:54
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1826 Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.
1954 Eerste Eurovisie-uitzending met een verslag van het Narcissenfeest in Montreux
1964 The Beatles geven het tweede van twee concerten in het Noord-Hollandse Blokker.
1990 In China worden 97 politieke gevangenen, opgesloten omwille van betogingen voor meer democratie, vrijgelaten.
2009 Bobby Haarms, een Nederlands voetballer en -coach overlijdt.

Kerk in Tallinn bij mooi weer. (Foto: qltel)
Een prachtige kerk in Tallinn.qltel maakte fraaie foto's op zijn reis. ( foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!