Verslag UFC 212: McGregor heeft niets meer te zeggen

Floris_Stempel

Max Holloway is de nieuwe UFC-kampioen in het vedergewicht. In een tweestrijd met de legendarische José Aldo wist Holloway Aldo in het begin van de derde ronde door technisch knock-out de kampioensgordel van de Braziliaan af te nemen. Holloway is na Conor McGregor de enige vechter ooit die Aldo verslagen heeft.

José Aldo vs Max Holloway
De eerste twee ronden leken geen probleem op te leveren voor Aldo, die volledig de controle over het gevecht leek te hebben. Aan het eind van de tweede ronde leek Holloway Aldo toch uitgeput te hebben en door een kleine tempoversnelling van The Blessed kwam Aldo enigszins in de problemen. Het voetenwerk van de Braziliaan werd minder en hij liep een paar goede klappen op.

Interim-kampioen Holloway startte de derde ronde furieus en sloeg Aldo hard naar de grond. Daar herstelde de kampioen zich razendsnel, maar Holloway rook de overwinning en bleef Aldo bestoken met zware klappen op het hoofd. De verdediging van Aldo leek nergens naar en Holloway had zelfs de partij eerder kunnen beslissen door een armklem of verwurging, maar Holloway ging voor de knock-out. Na een minutenlange stotenregen op het hoofd van Aldo, vond scheidsrechter McCarthy het welletjes en stopte het gevecht en bracht daarmee de Jeunesse Arena in Rio de Janeiro tot een oorverdovende stilte.

'Dit voelt fantastisch', zei Holloway na afloop. 'Aldo had alles wat ik wilde, maar zijn tijd is geweest. Welcome to the Blessed era, welkom in het tijdperk van The Blessed', refereerde Holloway naar zijn bijnaam. 'Hij wil graag de bokser zijn. Ik ging de octagon in en wachtte mijn tijd af, was geduldig. Het plan was om hem moe te maken en dan mijn kansen te pakken door de openingen die dan zouden vallen en dat gebeurde aan het eind van de tweede ronde. Het gevecht verliep zoals ik wilde. Wat ik nu ga doen? Naar huis, ijs eten en dik worden. Van het leven genieten. Voor een weekje hoor, daarna weer hard trainen. ik wil geld verdienen!'

Dit is slechts het tweede verlies van Aldo bij de UFC, maar ook zijn tweede in zijn laatste drie gevechten. Holloway zet zijn zegereeks voort met zijn elfde achtereenvolgende zege.

Claudia Gadelha vs Karolina Kowalkiewicz
Gadelha was in Rio de Janeiro veel te sterk voor de dappere Kowalkiewicz. Na dit gevecht blijkt wel dat er maar twee grote vechters zijn in deze damesdivisie en dat zijn Gadelha en de regerend kampioene Joanna Jedrzejczyk, dan een hele tijd niets, waarna Kowalkiewicz de derde positie inneemt.

Als snel in de eerste ronde maakte Kowalkiewicz de fout door Gadelha de kans te geven op een verwurging. Die kans liet de Braziliaanse niet schieten en al snel zat de rear naked choke zo strak dat Kowalkiewicz moest afkloppen.


Korte partij voor Gadelha (Fotos: Getty images)

'Dit is de nieuwe Claudia en ze is verdomd hard te verslaan', sprak de Braziliaanse overtuigend na haar overwinning op de Poolse. 'Je kan geen ander resultaat verwachten als je steeds maar hetzelfde blijft doen. Ik ging de octagon in en daagde mijzelf uit tot het uiterste te gaan.'

Vitor Belfort vs Nate Marquardt
In dit vermakelijke gevecht tussen deze twee MMA-veteranen was het Belfort die aan het langste eind trok. Beiden zijn al te lang over hun hoogtepunt heen om in de top mee te draaien, maar dat beiden kunnen vechten staat buiten enige discussie.

De 40-jarige Belfort begon langzaam aan het gevecht, maar naarmate de rondes vorderden, sloeg hij vaker raak en kwam Marquardt niet meer in het spel voor. Na een zorgvuldig opgebouwd gevecht waren ook de juryleden het unaniem met elkaar eens dat de Braziliaan zijn, mogelijk laatste, gevecht in de octagon had gewonnen en zo een einde maakte aan een reeks verliespartijen.

'Ik vind mezelf elke keer opnieuw uit en kom elke keer anders terug. Ik wilde vanavond eindigen met een knock-out, maar excuses, dat lukte vanavond niet. Ik ben niet geheel tevreden over mijn optreden.' aldus een nog gemotiveerde Phenom na afloop en hij wist zelfs nog aan te kondigen dat hij van plan is om nog zeker vijf gevechten aan te kunnen. Hopen dat hij in die gevechten net zo'n tegenstander krijgt als Marquardt...

Paulo Henrique Costa vs Oluwale Bamgbose
Twee woorden: knock out

Deze heren weten het publiek te vermaken met pure agressie. Met harde slagen en wilde stoten gingen beide vechters vol voor de KO die dan ook snel in de tweede ronde kwam.

Bamgbose leek in die tweede ronde uitgeput van de zware eerste ronde waarin hij Borranchinha met goed voetenwerk probeerde te ontwijken, maar daarmee veel energie verspilde. Al aan het eind van de eerste ronde wist Costa de Nigeriaan in de problemen te brengen, om na een minuut in de tweede ronde de genadeslag toe te brengen.

Costa blijft na tien gevechten ongeslagen en Bamgbose incasseerde zijn derde verlies in negen gevechten.

Overige uitslagen
Yancy Medeiros verslaat Erick Silva door TKO (stoten) in ronde 2.
Raphael Assuncao verslaat Marlon Moraes na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27).
Antonio Carlos Junior verslaat Eric Spicely na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Matthew Lopez verslaat Johnny Eduardo door TKO (stoten) in ronde 1.
Brian Kelleher verslaat Iuri Alcantara na opgave door verwurging (guillotine choke) in ronde 1.
Viviane Pereira verslaat Jamie Moyle na jurybesluit (29-28, 30-27, 30-27).
Luan Chagas verslaat Jim Wallhead na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Deiveson Figueiredo verslaat Marco Beltran door TKO (stoten) in ronde 2.

Bonussen
Zowel Max Holloway als José Aldo verdienden een extra 50.000 dollar aangezien hun gevecht werd verkozen tot 'Gevecht van de Avond'. Claudia Gadelha en Brian Kelleher verdienden hetzelfde bedrag voor hun inzet van die avond, die beloond werd met de titel Performance of the Night