FOK! Wat een weer: Redelijke dag

Stephan (Stephan5)

Gaat juni goed voorbij, dan is men in juli nog blij

Welkom!

Het koufront waar ik het gisteren over had trok uiteindelijk maar héél langzaam over het land heen. Toch zat er op sommige plaatsen, zeker niet overal, wat meer activiteit op dan dat het er eerst naar uitzag. Het begon allemaal langs de kust met een band met regen. In het zuidwesten kwam daar ook onweer bij voor. Deze lijn trok uiteindelijk noordoostwaarts en passeerde uiteindelijk ook Haarlem. Hier viel dus ook een verfrissende bui van zeven millimeter. Naarmate deze band met regen verder trok ging de fut er eigenlijk wel een beetje uit. Daardoor bleef zeker het noorden wederom verstoken van wat broodnodige neerslag.

Tegelijkertijd liep het kwik in het oosten nog wat verder op dan de modellen aangaven. Plaatselijk werd het daar nog 26 tot 27 graden. Dit kwam mede door de vertraging van de het op dat moment verzwakte front. Plotsklaps ontstonden er in het zuidoosten een aantal felle regen- en onweersbuien. Daarbij kwam ook hagel voor. Dit gebeurde met name in Brabant, Limburg en ook in delen van Gelderland. Uiteindelijk trokken deze buien ook nog over Overijssel en deels Drenthe heen. Het duurde tot in de avond voordat alle buien hun biezen hadden gepakt.

Na passage koelde het ook daar af. Elders was het al afgekoeld, nou ja, echt koel, het was toch nog 20 tot 23 graden. De echte opklaringen bereikten in de loop van de middag het westen en daar beleefden ze een heldere middag en avond. 

Een andere storing trok over Frankrijk naar Duitsland en die kan, wederom in het zuidoosten, de afgelopen nacht nog voor wat regen hebben gezorgd. In de rest van het land klaarde het breed op.

Vandaag zien we dat de meeste zon, misschien wel ronduit zonnig weer, we vinden in de kustprovincies. In het binnenland komt wat meer bewolking voor. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar een hele lokale bui sluit ik niet uit. Die kans is in het oosten het grootst. Het wordt nu overal koeler met temperaturen rond de 20 graden en er staat een westelijke wind.

Morgen beginnen we ook nog met veel zon, maar later op de dag neemt de bewolking toe. Neerslag lijkt er pas in de nacht te komen. Het is dan met 19 graden heel normaal weer.

Dinsdag kan er plaatselijk veel regen vallen, maar waar en wanneer zal nog even afwachten zijn. Ook de wind kan dan even flink toenemen. Maar daar komen we uiteraard morgen en overmorgen nog op terug.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:23
Zon onder: 21:53
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1856 In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen.
1881 De Brabantste Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt wordt geopend.
1917 De eerste Pulitzerprijs wordt uitgereikt.
1982 Argentinie en Groot-Brittanie sluiten een bestand na de Falklandoorlog.
2005 Het compleet verbouwde Nederlands Spoorwegmuseum heropent zijn deuren.

De vakantie van Iteejer en Yvonne (Foto: Iteejer)
Iteejer en Yvonne genieten ook van een heerlijke vakantie en wandelden door deze prachtige natuur. ( foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!