Van Garderen wint, Dumoulin blijft in het roze

H.Vviv

Tejay van Garderen heeft de achttiende rit in de Giro gewonnen. De Amerikaan van BMC was in de sprint sneller dan zijn medevluchter Mikkel Landa. Tom Dumoulin verloor geen tijd op zijn directe concurrenten en blijft leider in het algemeen klassement. Ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk blijven in de top tien van het klassement.

Meteen na de start kozen vier renners voor de aanval: Manuele Boaro, Natnael Berhane, Joey Rosskopf en Diego Rosa. Het viertal had al snel één minuut te pakken op het peloton. Op de Passo Pardoi, de eerste col van de dag maakte de negentien renners de oversteek naar de kopgroep. Bij die negentien zaten onder meer Winner Anacona, Andrey Amador, Landa, Van Garderen en de winnaar van woensdag Pierre Rolland.

Op de tweede klim nam Sunweb de controle op zich, waardoor de kopgroep vier minuten kon pakken op het peloton. Halverwege de tweede klim nam Bahrain Merida het tempo over van Sunweb. Al snel moesten de knechten eraf van Dumoulin, alleen Laurens ten Dam kon nog even aanhaken in het peloton. Toen Orica-Scott het overnam van de ploeg van Vicenzo Nibali moest ook Ten Dam eraf in het peloton.

Movistar nam het op de Passo Gardena, de derde klim van de dag het heft zelf in handen. Nummer acht Bob Jungels moest er in de klim snel af. Op drie kilometer van de top was het aan Nairo Quintana die in de aanval ging. De Colombiaanse klimmer sloot al snel aan bij zijn ploeggenoot Amador, die zich had laten terugzakken vanuit het peloton.

Quintana had snel een gat te pakken van vijftien seconden, waardoor Dumoulin zelf in de achtervolging moest. Nibali sprong uit het wiel van Dumoulin en reed snel het gat dicht naar Quintana, mede door hulp van zijn landgenoot Dario Cataldo. Net voor de top kwam Dumoulin terug bij Quintana en Nibali.

In de afdaling van de Passo Gardena had Adam Yates en Quintana een klein gaatje op het peloton, maar ook dat werd opgelost door Dumoulin. Op de Passo di Pinei, een korte maar steile klim bepaalde Orica-Scott en Movistar het tempo en kwamen ze op vijftig seconden van Landa en Van Garderen die even daarvoor in de afdaling waren weggereden bij hun medevluchters.

Op de slotklim bepaalde Movistar het tempo in de groep van de favorieten. Op zeven kilometer van de streep sprong Quintana weg, maar de kopman van Movistar werd snel terug gegrepen door het werk van FDJ. Toen Quintana weer was gegrepen probeerde Dumoulin het nog even alleen, maar ook de Nederlander kon niet wegkomen bij de groep waar ook Steven Kruijswijk en Bauke Mollema bij.

Daarna was het de beurt aan Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo. De twee kregen de ruimte van Dumoulin, Quintana en Nibali, die alleen maar naar elkaar keken. In de achtervolging gingen nog wel Ilnur Zakarin, Kruijswijk en Mollema maar zouden niet meer bij Pinot en Pozzovivo.

De twee renners zouden nog wel dicht bij Landa en Van Garderen komen, maar de Spanjaard en Amerikaan hielden nog genoeg over van hun voorsprong. In de sprint was Van Garderen iets sneller dan Landa, waardoor het de tweede zege is van BMC in deze Giro.