Gerucht: 'De Randamie levert UFC-titel in'

Floris_Stempel

In februari werd MMA-vechtster Germaine de Randamie als eerste Nederlandse kampioen bij de UFC door tijdens UFC 208 Holly Holm te verslaan. Tijdens dat gevecht werden door de scheidsrechter een aantal, op dat moment, discutabele beslissingen genomen waardoor de titel van De Randamie enigszins besmeurd werd.

De Randamie werd namelijk tot tweemaal toe verweten dat ze na het luiden van de bel haar tegenstander nog raakte met harde stoten. Tot grote woede van het publiek greep de scheidsrechter niet in en werd de Nederlandse beide keren niet bestraft. Terecht, bleek later, want de regels schrijven voor dat een ronde pas is geëindigd, nadat de scheidsrechter deze stopt. De bel is hierin niet meer dan een teken voor de scheidsrechter om de ronde te stoppen. De stoten van De Randamie waren dan ook geenzins illegaal, maar een duidelijke uitleg van deze regels werd pas dagen na deze partij toegelicht, waardoor de Utrechtse direct na haar partij, onterecht, enorm bekritiseerd werd.


Interview met Joe Rogan (Bron: Youtube)

Nog een punt van kritiek was het feit dat De Randamie een gevecht tegen de Braziliaanse Cris Cyborg, volgens velen de grootste vrouwelijke MMA-vechtster, uit de weg zou gaan. In het interview vlak na haar succesvolle titelgevecht zei The Iron Lady dat ze nog niet aan een gevecht tegen Cyborg moest denken, omdat ze eerst wilde onderzoeken of haar geblesseerde hand geopereerd moest worden. MMA-fans beschuldigden De Randamie er al gauw van bang voor Cyborg te zijn, een kampioen onwaardig. Inmiddels leek De Randamie de minst populaire kampioen bij de UFC ooit te worden.

In de periode na UFC 208 bleef De Randamie de publiciteit mijden en er gingen zelfs geruchten dat ze de MMA-handschoenen aan de wilgen zou hangen. Zowel Holm als Cyborg bleven de Utrechtse op social media uitdagen, maar er kwam geen reactie. Ook de UFC hield de kaken op elkaar.

Het lijkt er echter toch op dat De Randamie haar kampioensgordel heeft opgegeven. Zowel op haar Twitterpagina als haar Instagram zijn de trotse woorden 'UFC bantamweight champion' veranderd naar simpelweg 'UFC fighter'. De officiële site van de UFC laat tegenstrijdige informatie zien, De Randamie staat nog wel in de lijst met kampioenen, maar in haar persoonlijk profiel wordt met geen woord meer gesproken over dat zij de huidige UFC-kampioene is, terwijl dat bij andere kampioenen wel wordt vermeld.

De manager van De Randamie gaf eerder aan dat persoonlijke problemen de radiostilte rondom De Randamie verklaren en dat ze geenzins van plan is om haar titel in te leveren. inmiddels heeft Holm weer een gevecht aangeboden gekregen, waardoor een eventuele rematch met De Randamie voorlopig van de baan is. Ook de huizenhoge favoriet voor de titel Cyborg heeft een datum voor haar volgende gevecht en alhoewel een tegenstander nog niet is bevestigd, wordt de naam van De Randamie daarbij niet genoemd. Voorlopig blijft het angstig stil in de Utrechtse hoek. 

UFC-directeur Dana White zei zondag in een interview na afloop van UFC 211 dat de UFC snel met een verklaring rondom de UFC-kampioene zal komen. "Jullie zullen het merken. Binnenkort, maar nu nog niet", klonk het weinig enthousiast.