'Uber is geen informatiedienst'

Monique Verlind (DJMO)

Taxi-app Uber behoort tot de vervoersbranche en is geen elektronische bemiddelingsdienst. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die taxichauffeurs uit Barcelona hadden aangespannen.

Overheden kunnen Uber daarom verplichten volgens het nationale recht vergunningen en licenties aan te vragen, aldus advocaat-generaal Maciej Szpunar. Het bedrijf kan zich niet beroepen op het vrij aanbieden van diensten.

Uber is volgens hem niet puur een bemiddelingsdienst, omdat de chauffeurs zonder het platform geen werk zouden hebben. "Er is eerder sprake van het organiseren en beheren van een volledig systeem voor stedelijk vervoer op aanvraag." De rechters van het hof in Luxemburg volgen adviezen van de advocaat-generaal veelal.

Het oordeel zal goed vallen bij de traditionele vervoersaanbieders, die in tal van Europese steden de concurrentie voelen van de taxidienst.

Update 13:20 uur
In een reactie laat Uber weten de verklaring voor kennisgeving te hebben aangenomen en de definitieve beslissing die later dit jaar valt, af te wachten. Als Uber inderdaad als transportbedrijf wordt aangemerkt zal dat in de meeste Europese landen geen gevolgen hebben volgens het taxibedrijf. Wel zou de uitspraak "de noodzakelijke hervorming van verouderde wetten, die voorkomen dat miljoenen Europeanen met één druk op de knop toegang krijgen tot een betrouwbare rit, ondermijnen." 

'Uber is geen informatiedienst'
'Uber is geen informatiedienst' (Foto: BuzzT)