'Historische' marathon zaterdagochtend met Nederlandse hulp

heywoodu

Al geruime tijd wordt er veel over gesproken: Breaking2, het project van sportkledingfabrikant Nike om een marathon te lopen in minder dan twee uur. Er is vooral veel kritiek van atletiekfans, omdat de poging gedaan wordt onder omstandigheden die een record niet geldig maken. Denk daarbij aan heel veel 'hazen', die ook nog eens op bepaalde punten de wedstrijd binnen zullen komen.

Er is één atleet op wie de ogen vooral gericht zijn: Eliud Kipchoge, de olympisch kampioen uit Kenia. Hij is de voornaamste kanshebber om onder de twee uur te duiken, wat bijna drie minuten sneller is dan het wereldrecord van Dennis Kimetto. Kipchoge loopt samen met onder meer de Eritreeër Zersenay Tadesse, specialist op de halve marathon, en de Ethiopiër Lelisa Desisa.

Op het circuit van Monza zullen de drie bijgestaan worden door een grote groep gangmakers en daar zitten bekende namen bij. De belangrijkste hazen zijn verdeeld in zes groepen van drie, waarvan telkens twee groepen voor de toplopers uit zullen lopen. Als hun deel erop zit nemen de hazen even rust, om de race ruim tien kilometer later weer binnen te komen. Elke groep komt zo drie keer in actie.

In de eerste groep zien we onder meer Sam Chelanga, die in maart nog elfde werd op het WK veldlopen. Medin Teklemariam uit Eritrea zit in groep twee en werd al eens achtste op de Spelen over tien kilometer. Zijn landgenoot Nguse Amlosom loopt eveneens in de tweede groep en liep op de vorige twee WK's en de vorige twee Spelen naar de top-15 op de tien kilometer. 

Ook bekende lopers als Collis Birmingham komen langs, waarna de zesde groep een Nederlander bevat. Abdi Nageeye maakte vorige maand indruk in de marathon van Rotterdam en zit zaterdag in de zesde groep gangmakers, samen met onder meer de Keniaans-Amerikaanse atletiekgrootheid Bernard Lagat.

Wie net als uw redacteur nu al zin heeft om te kijken zal vroeg op moeten staan: om 05.45 uur vertrekken de heren voor hun poging, die live te zien zal zijn via de Facebookpagina van Nike.