Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen"

Maarten (rubbereend)

"Hadden jullie verwacht dat ik zou stoppen?" vraagt Naomi van As (33) woensdagmiddag aan de telefoon aan hockey.nl. "Het zat er wel een beetje aan te komen, toch?"

Zwanger is ze niet, benadrukt ze lachend. Meteen na de bekendmaking van haar afscheid kreeg Van As – die een relatie heeft met schaatser Sven Kramer – tientallen reacties via social media. Grinnikend zei ze: "Via Twitter kreeg ik de vraag of er misschien een kleine topsporter op komst is. Nou, zover is het nog niet." Dan serieus: "Maar tijd voor de volgende stap in m’n leven is het wel."

Doelbewust heeft ze haar keuze al voor het eind van de competitie bekendgemaakt, om in ieder geval een mooi afscheid te krijgen, al is het nog maar sterk de vraag of haar ploeg Laren de play-offs haalt. Een maand geleden hakte ze de knoop door. Haar teamgenoten en haar club Laren waren al enige tijd op de hoogte.

Van As: "Het is een moeilijk besluit geweest. Ik ben lang getwijfeld en heb de beslissing op gevoel genomen. In het begin van het seizoen kon het nog alle kanten op. Aan de ene kant vond ik hockey nog steeds hartstikke leuk om te doen. Mijn lichaam kan nog makkelijk mee en bovendien zou ik toch een belangrijke periode van mijn leven afsluiten. Dat doe je niet zomaar. Maar op een gegeven moment neigde ik toch steeds meer naar stoppen. Op den duur vroegen ook steeds meer mensen ernaar. Ik begon mezelf af te vragen of ik er echt nog niet uit was, of dat ik alleen maar het moment aan het uitstellen was dat ik het naar buiten zou brengen. Het laatste was het geval."

Nadat ze na de Olympische Spelen haar interlandcarrières al beëindigde, is het nu definitief tijd voor de volgende stap in haar leven. Een leven zonder hockey. "Afgelopen winter ben ik voor het eerst de hele winter vrij geweest. Dat is me eerlijk gezegd goed bevallen. Ik had opeens tijd om andere, leuke dingen te dingen. Ik haal veel plezier uit mijn werk voor Zappsport en daar krijg ik nu meer tijd voor. Momenteel moet ik me nog iedere dinsdag tijdens de opnames haasten, omdat ik ’s middags moet trainen. Verder komen er misschien andere presenteerklussen op mijn pad. Dat zou ik erg leuk vinden."

De kans bestaat dat Van As zondag haar allerlaatste wedstrijd speelt. Als Laren de achterstand op Oranje-Rood niet inhaalt, plaatst de ploeg uit het Gooi zich niet voor de play-offs. "Het zou jammer zijn als het zondag m’n laatste wedstrijd is. Daar zou ik gigantisch van balen. Aan de andere kant wordt het wel een mooie wedstrijd, een alles-of-niets-wedstrijd. Dat is ook een mooie manier om afscheid te nemen. Bovendien speel ik tegen Ellen (Hoog, red), zij stopt ook. Bizar dat het op deze manier samenvalt. Ik ga er met mijn team alles aan doen om Amsterdam te verslaan en ik hoop maar dat Oranje-Rood punten laat liggen tegen Stichtsche."

Zo niet, dan zit haar imposante carrière erop. "Nooit meer lol trappen met m’n teamgenoten. Nooit meer flauwe grappen maken tijdens de partijtjes op de training. Nooit meer voor een belangrijke wedstrijd de spanning voelen. Dat ga ik het meest missen."

Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen" ( Pro Shots)
Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen" ( Pro Shots)