Bijna 1 miljard aan boetes voor niet-rijdende auto's

Janneke (Janneke141)

De overheid heeft in de afgelopen vijf jaar voor bijna 900 miljoen euro aan boetes opgelegd aan onverzekerde voertuigen, waarvan het grootste deel al jaren niet meer op de weg is. Aantonen dat die boetes onterecht zijn, blijkt in de praktijk soms erg lastig.

In 2011 wijzigde de overheid de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, en sindsdien worden iedere vier maanden de volledige kenteken- en verzekeringsdata naast elkaar gelegd. Onverzekerde voertuigen worden automatisch beboet. Het doel van die wijziging was om het aantal onverzekerde auto's op de weg te verlagen, maar volgens onderzoek van De Correspondent is dat doel maar beperkt bereikt.

In totaal legde de overheid voor 422 miljoen euro aan boetes op, en daarnaast voor 448 miljoen euro aan aanmaningen en verhogingen voor niet tijdig betaalde boetes. In bijna 19.000 gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd. Het aantal onverzekerde auto's daalde in die vijf jaar behoorlijk, van 250.000 naar 50.000, maar het grootste deel van die voertuigen is helemaal niet meer in gebruik. Ze zijn al lang gesloopt, of staan weg te roesten in schuren.

Bezwaar aantekenen kan pas nadat de boetes zijn betaald. Om de boetes te laten schrappen zal het kenteken echter geschrapt moeten worden uit het kentekenregister van de RDW, en dat kan alleen als je een bewijs van sloop hebt. Dat is in veel gevallen niet aanwezig, waardoor de auto 'blijft bestaan' en je dus telkens nieuwe boetes zal ontvangen. Deze situatie komt ook voor als je auto total-loss geraakt is bij een aanrijding en is afgesleept, of als je auto in beslag is genomen en je geen vrijwaringsbewijs kan overleggen.

De daling aan schade veroorzaakt door onverzekerde voertuigen is zo'n 2,7 miljoen euro, dus een fractie van het boetebedrag. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen gaat Kamervragen stellen over het onderwerp.

Ons advies aan alle lezers is dus: zorg dat je van ieder voertuig op kenteken dat je bezit (brommer, auto, caravan) en wil verkopen of laten slopen, afdoende kan aantonen dat het niet meer van jou is. Anders kan het een dure hobby worden.