Totti stopt na 25 jaar AS Roma

heywoodu

Voetballer Francesco Totti heeft aangekondigd zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De 40-jarige aanvaller is een ware legende bij AS Roma, waar hij maar liefst 25 jaar geleden in de selectie opgenomen werd. 

In het seizoen 1992/93 speelde hij zijn eerste twee Serie A-wedstrijden, in een tijd dat bij AC Milan nog spelers als Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten rondliepen. Het jaar erna speelde hij acht wedstrijden en vanaf 1994/95 was Totti een vaste waarde bij de Giallorossi

Vanaf dat seizoen speelde hij twintig jaar lang minstens twintig wedstrijden per seizoen. Tot de huidige jaargang liet hij zelfs in twintig seizoenen op rij minstens vijf treffers noteren, maar meestal nog ruimschoots meer. In de Serie A speelde hij inmiddels 616 wedstrijden, waarin hij 250 keer tot scoren kwam: geen enkele andere voetballer scoorde meer Serie A-goals voor één club.

Als alle wedstrijden voor AS Roma worden meegenomen staat Totti op het moment op 783 officiële duels, met 307 goals als resultaat. Met Roma won hij in 2000/01 de landstitel - naast acht tweede plekken - en veroverde de spits twee keer de Coppa Italia. In 2006 maakte Totti deel uit van het Italiaanse team dat de wereldtitel pakte.

"Ik heb mijn carrière altijd af willen sluiten in het shirt van AS Roma, het enige clubtenue dat ik als profvoetballer heb gedragen", liet Totti aan het begin van dit seizoen weten, toen hij voor nog één jaar bijtekende.