Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen

Redactie

Het Verenigd Koninkrijk zal een financiële afrekening van het vertrek uit de EU moeten respecteren. "Dat is geen straf of exitbelasting. De EU en Groot-Brittannië zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken."

Dit zei Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU woensdag bij een toelichting op hoe hij het Britse vertrek uit de unie wil aanpakken. Het Europese Hof van Justitie moet erop toezien dat de scheiding ordelijk verloopt, stelt hij voor.

De Britse onderhandelaar David Davis zei woensdag dat Londen helemaal niet van plan is te betalen als er niet ook een handelsakkoord wordt bereikt. Zaterdag werden de EU-leiders het erover eens dat zij eerst de boedelscheiding willen regelen voor er kan worden gepraat over de toekomstige (handels)relatie.

Er gonzen in Brussel 'exitbedragen' van tussen de 55 en 80 miljard euro. De Financial Times schat dat het op basis van nieuwe cijfers uit de EU zelfs om 100 miljard zou gaan. Dit is echter niet officieel bevestigd.

Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen
Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen (Foto: ANP)