Wereldrecords atletiek mogelijk geschrapt

heywoodu

Vele wereldrecords in de atletiek worden mogelijk geschrapt. Dat kan althans het geval zijn als een plan van de Europese atletiekbond wereldwijde steun krijgt. 

Voorzitter Svein Arne Hansen pleit voor radicale veranderingen en hervormingen wat het goedkeuren van wereldrecords betreft, ingegeven door recente dopingschandalen. Hansen pleit ovor nieuwe regels en die zouden met terugwerkende kracht in moeten gaan. "We willen een nieuwe standaard, waarbij iedereen erop kan vertrouwen dat alles juist en sportief is verlopen. Wat zijn records nog waard als het publiek er niet in gelooft?", vraagt hij zich af.

Hansen noemde een aantal specifieke regels waar records aan moeten voldoen om goedgekeurd te worden. Ook huidige records zouden met die regels bekeken moeten worden en, als ze er niet aan voldoen, worden geschrapt. Het gaat daarbij met name om onderstaande eisen:

- Records van atleten die betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen of die een andere dopingovertreding hebben begaan tellen niet meer mee, ongeacht de datum van het record en de overtreding.

- De records moeten behaald zijn in wedstrijden met een hoge mate van organisatie, vooral op het gebied van technologie en dopingcontroles.

- In aanloop naar het wereldrecord moet de atleet in kwestie minstens een vooraf vastgesteld aantal dopingcontroles hebben ondergaan.

- De urine- en bloedstalen die na het record afgenomen worden moeten minstens tien jaar beschikbaar zijn voor hertesten.

Vooral de laatste eis betekent dat veel wereldrecords op voorhand al zullen sneuvelen. Dergelijke stalen worden immers pas sinds 2005 tien jaar lang bewaard en nagenoeg alleen als het gaat om wereldkampioenschappen of Olympische Spelen. Door wereldrecords van voor 2005 kan volgens de plannen van Hansen dan ook al bijna gelijk een streep, evenals vele records van de laatste jaren die niet op een groot kampioenschap behaald zijn.

Een van de resultaten hiervan is overigens dat niemand minder dan Dafne Schippers wel eens de nieuwe houdster van het wereldrecord op de 200 meter kan worden. In augustus buigt de Europese atletiekbond zich over de voorstellen.

In de atletiek wordt net als in het wielrennen en gewichtheffen relatief hard gevochten tegen doping, met name in de laatste jaren. Dat heeft er uiteraard voor gezorgd dat daar meer atleten positief hebben getest dan in sporten waar relatief weinig getest wordt.