Meer Nederlanders vast in Turkije door uitreisverbod

Danny

Ongeveer twintig Nederlanders met een migrantenafkomst kunnen Turkije niet verlaten. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in de Tweede Kamer. Eerder had Buitenlandse Zaken gemeld dat ongeveer tien Turkse Nederlanders niet mogen vertrekken maar dat aantal bleek laag ingeschat.

Ploumen, die minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verving tijdens het vragenuurtje, zei dat mogelijk een grotere groep Turkse Nederlanders het land niet uit kan. Niet iedereen voelt zich wellicht vrij om consulaire hulp bij de Nederlandse ambassade te zoeken, zei de bewindsvrouw.

Het is niet in alle gevallen duidelijk waarom de mensen Turkije niet mogen verlaten. Vorige week zei het ministerie nog dat het voornamelijk gaat om mensen die volgens Erdogan betrokken zouden zijn bij de Gülen-beweging. Die wordt er door de Turkse regering van verdacht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli te zitten.

Voor Tukije geldt inmiddels al een tijdje een negatief reisadvies, waarbij wordt gewaarschuwd zeer oplettend te zijn, groepen Turken te mijden en grote delen van het land niet in te reizen als dat niet ab-so-luut noodzakelijk is. Wil je dus niet vast komen te zitten in Turkije, kies dan een ander vakantieland. Want als Nederturken vastgehouden kunnen worden kunnen Nederlanders dat ook.

Meer Turkse Nederlanders vast in Turkije
Meer Turkse Nederlanders vast in Turkije (Foto: ANP)