Snelwandelwereld woedend over mogelijk schrappen 50km

heywoodu

In de snelwandelwereld is grote ophef ontstaan over 'geheime' plannen van wereldatletiekbond IAAF. In die plannen staat dat het hoogtepunt van het snelwandelen, de 50 kilometer, geschrapt gaat worden. 

De wijzigingen in de snelwandelafstanden zijn niet publiekelijk besproken en hebben dinsdag slechts het licht gezien met dank aan de vader van de Australische snelwandelaar Chris Erickson. Die zette een bericht op Facebook over een mailtje wat hij ergens langs had zien komen: "Op 14 april zal de IAAF stemmen voor ingrijpende wijzigingen in het snelwandelprogramma op de Olympische Spelen en WK's. Ik heb me er wat in verdiept en heb wat rondgevraagd om erachter te komen waar het precies om gaat", zo valt te lezen in de door topsnelwandelaar Evan Dunfee online gezette post. 

"De plannen komen grofweg op het volgende neer: de 50 kilometer wordt geschrapt van de Spelen en WK's. De 20 kilometer zal eveneens geschrapt worden en wordt vervangen door wedstrijden over de afstand van een halve marathon. Dit zal gebeuren na het WK voor teams in mei 2018, wat dus het laatste internationale kampioenschap over 50 kilometer zal zijn", verklaart Erickson sr. 

Hij geeft daarbij ook de reden aan voor de regelwijziging, waarmee gelijk duidelijk wordt dat de IAAF zich volstrekt belachelijk maakt. "Schijnbaar is de 50 kilometer te lang, wat een ongelooflijke onzin!", foetert hij. Hij heeft duidelijk een goed punt, want juist op de Spelen van vorig jaar was de 50 kilometer snelwandelen volgens vele sportliefhebbers een van de absolute hoogtepunten. De wedstrijd zat meer dan drie uur lang tjokvol spanning en wendingen, van favorieten die hun broek vol scheten tot halve bokspartijen om de medailles en volkomen uitgeputte atleten aan de finish - het was de definitie van een episch spektakelstuk. 

De woede richt zich ook op de vertegenwoordigers van het snelwandelen binnen de IAAF, die over deze ingrijpende wijzigingen met geen woord gesproken hebben met de atleten zelf. Dat kan overigens ook een reden hebben, want als het aan de snelwandelaars, degenen waar het toch voor een aanzienlijk deel om gaat, zou liggen was deze wijziging er in elk geval niet gekomen. De 50 kilometer wordt door velen immers gezien als het koningsnummer binnen de sport en toplopers die het graag geschrapt zien worden zijn naar alle waarschijnlijkheid op één hand te tellen.

Evan Dunfee gaf op Twitter al aan dat, juist nu hij zijn hoogtijdagen bereikt, zijn atletiekcarrière zo een harde klap toebedeeld krijgt. Dunfee - die in 2015 nog vele vragen van FOK!kers beantwoordde - werd in Rio vierde op de Spelen na een geweldige wedstrijd, waarin hij geruime tijd het tempo op kop bepaalde. Hij gaf eerder al aan voorstander te zijn van een 100 kilometer snelwandelen om de 'echte conditie' te testen. Daarnaast is hij een groot voorstander van het gebruik van sensoren in de sport, om zo te voorkomen dat snelwandelaars valsspelen - iets wat overigens alleen het geval is als met het blote oog te zien is dat beide voeten van de grond zijn, want als dit louter op slowmotionbeelden te zien is is het per definitie geen valsspelen. 

De geweldige 50km op de Spelen in Rio, de laatste keer dat dit prachtonderdeel op het olympisch programma heeft gestaan? (Bron: YouTube)