Zarco na crash bij sensationaal MotoGP-debuut: "Bewust risico genomen"

heywoodu

Johann Zarco debuteerde zondag tijdens de Grand Prix van Qatar in de MotoGP en deed dat op sensationele wijze. De Fransman, rijdend voor het relatief kleine Tech 3-team met een Yamaha uit 2016 - mocht door zijn sterke optredens in de trainingen als vierde vertrekken en schoot uit de startblokken.

Zarco pakte gelijk al twee plekken en later in de openingsronde snelde hij zelfs voorbij Andrea Iannone, waardoor hij de leiding pakte. Vaak wordt iemand na een goede start redelijk snel weer teruggefloten, maar niet Zarco: hij bleef stampen en had na zeven ronden zelfs een gat van dik anderhalve seconde te pakken...tot hij onderuit ging. 

"Je kunt het een beginnersfout noemen, maar ik had de beslissing genomen om heel hard te 'pushen' en dan kun je wel eens over de limiet gaan. Die keuze heb ik bewust gemaakt en ik accepteer het gevolg daarvan", klonk het na afloop gelaten. "Ik wilde de kans die ik kreeg door van de tweede rij te starten gebruiken om gelijk snel te zijn, net als de topcoureurs. Ik had door dat ik lekker ging ten opzichte van die rijders en ik ben blij dat ik ze in kon halen en zelfs een gat kon slaan naar de rest. Jammer, het podium en misschien zelfs meer was mogelijk geweest."

Zarco's crash in Qatar (Bron: YouTube)

Zarco koos voor de zachte achterband en wilde een gokje wagen, omdat hij naar eigen zeggen niks te verliezen had bij zijn debuut. "Het was net een potje poker, ik zei tegen de jongens dat ik dit wilde proberen en dat ik ervoor wilde gaan, zeker toen de race door de regen van 22 naar 20 ronden ingekort werd. Waarom zouden we het niet proberen? Ik had niks te verliezen en ik heb een rijstijl waarmee ik banden prima goed kan houden", besluit Zarco, die aangeeft dat zijn optreden hem en zijn team de hoop hebben gegeven dat podiumplekken en misschien zelfs overwinningen mogelijk zijn in zijn debuutseizoen.