Honderden arrestaties bij protesten in Minsk

WebHawk (Hemmo)

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben zaterdag tijdens protesten van de oppositie honderden mensen opgepakt. Dat zegt een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Vesna-96 in Minsk. Ook zouden enkele journalisten zijn opgepakt, onder wie een BBC-verslaggever.

Het protest was gericht tegen de dalende koopkracht en een impopulaire belastingmaatregel van de autoritaire president Alexander Loekasjenko. De oppositie viert sinds jaren op 25 maart de 'Dag van de Vrijheid', omdat op 25 maart 1918 de onafhankelijkheid van het land voor het eerst werd afgekondigd.

Ondanks een demonstratieverbod betoogden duizenden demonstranten zaterdag in diverse steden in Wit-Rusland tegen de regering. De mobiele eenheid sloeg de demonstranten met harde hand uit elkaar en pakte in heel het land honderden personen op. Eerder viel de politie het kantoor van Vesna-96 binnen. Ook daar werden activisten aangehouden.

De afgelopen dagen werden ruim honderd oppositieleden veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot vijftien dagen, berichtte Vesna-96.

Honderden arrestaties bij protesten in Minsk
Honderden arrestaties bij protesten in Minsk (Foto: ANP)