'Skicrosstopper zal niet herkenbaar ontwaken uit coma'

heywoodu

Het lijkt steeds minder waarschijnlijk te worden dat de Zweedse skicrosster Anna Holmlund ooit weer een fatsoenlijk leven kan gaan leiden. De 29-jarige World Cup-kampioene van de afgelopen twee seizoenen kwam in december zwaar ten val tijdens de kwalificaties voor de World Cup in het Italiaanse Innichen. 

Holmlund werd in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gebracht met onder meer hersenbloedingen, alvorens ze naar Zweden gevlogen werd. Daar ligt ze nog altijd in coma in het ziekenhuis en het lijkt er niet goed uit te zien voor de winnares van olympisch brons in 2014, ook al zijn er een paar kleine positieve signalen.

Zo zou Holmlund door midden van haar handen en ogen wat gecommuniceerd hebben, maar teamarts Jakob Swanberg is zeer voorzichtig met zijn conclusies. "Dat lijkt natuurlijk positief, maar het is ongelooflijk moeilijk om vast te stellen of ze daadwerkelijk communiceerde, of dat het puur toeval was. Bij iemand met zware hersenschade is het normaal dat spieren zich soms samentrekken, waardoor het lijkt alsof iemand bewust probeert te bewegen, maar of dat ook echt zo is weten we niet. Het kan in elk geval iets positiever zijn dan ik had ingeschat."

Volgens Joar Batelson, hoofd skicross van de Zweedse skifederatie, is de hoop vooral ergens anders op gericht. "We hopen dat ze überhaupt in staat is iets waar te nemen, maar dat weet niemand. We weten ook niet of het zich nog verder zal ontwikkelen of dat het hierbij zal blijven." Arts Swanberg heeft de familie van Holmlund in elk geval al gewaarschuwd: "Hoe vreselijk het ook is, ze moeten er langzaam aan gaan wennen dat ze Anna nooit meer zo terug zullen krijgen zoals ze was", klinkt het somber. 

Holmlund in betere tijden, zoals hier in Arosa, waar ze een jaar geleden haar tweede World Cup-titel op rij veilig stelde (Foto: Getty)