'Noord-Korea heeft niets van VS te vrezen'

Redactie

Noord-Korea heeft niets van de Verenigde Staten of hun bondgenoten in Azië te vrezen wanneer de Amerikanen Pyongyang vragen zijn nucleaire programma te ontmantelen.

Die boodschap had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson donderdag in Tokio. De afgelopen twintig jaar hebben de diplomatieke pogingen om Noord-Korea te overtuigen te stoppen met ontwikkeling van zijn nucleaire wapens, gefaald, constateerde hij. "Maar wij willen slechts vrede met Noord-Korea. Wij vragen de Noord-Koreanen dan ook te stoppen met proeven met nucleaire wapens en andere provocaties."

Tillerson is bezig aan zijn eerste rondreis door Azië sinds hij als bewindsman aantrad. De kwestie Noord-Korea is een belangrijk onderwerp. China stelde onlangs een compromis voor: Noord-Korea stopt met zijn raketprogramma's en in ruil houden de Amerikanen en Zuid-Koreanen geen gezamenlijke militaire oefeningen meer. Tillerson brengt het item ongetwijfeld aan de orde wanneer hij komend weekeinde naar Peking reist.

'Noord-Korea heeft niets van VS te vrezen'
'Noord-Korea heeft niets van VS te vrezen' (Foto: ANP)