Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne

Janneke (Janneke141)

PVV-leider Geert Wilders wil zo snel mogelijk een debat over het bezoek dat een Turkse minister vrijdag wil brengen aan Hengelo. Hij roept de Tweede Kamer donderdag op terug te komen van het verkiezingsreces. De bewuste minister noemde Wilders eerder 'een fascist'.

Wilders noemt het bezoek "onaanvaardbaar". De Turkse regering wil in Nederland campagne voeren voor een referendum in april dat de president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Turkije wil de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om een campagne door de Turkse Staat, dus niet door parlementariërs die toevallig voor of tegen zijn.

Eerder werd al bekend dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zaterdag in Rotterdam campagne wil voeren. De Nederlandse regering is tegen dergelijke Turkse manifestaties in ons land. Premier Rutte zei daarover vandaag op een EU-top in Brussel: "De gesprekken zijn gaande. De kans om tot een goede oplossing te komen neemt af als ik er verder iets over zeg. Het is niet zo dat we in algemene zin Turkse politici tegenhouden maar Turkse ministers die willen komen spreken over een puur nationale gelegenheid is ongewenst." 

Die gesprekken gaan tussen de Turkse minister en minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Daarbij is door Cavusoglu voorgesteld om na de Nederlandse verkiezingen campagne te komen voeren, namelijk op zaterdag. Ook die optie is voor Mark Rutte niet bespreekbaar, terwijl D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft laten weten dat dat voorstel 'een stap in de goede richting is.

Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne
Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne (Foto: ANP)