'Boomstamlopen moet olympische sport worden'

heywoodu

Boomstamlopen, boomstamrollen, noem het hoe je wilt, maar als het aan een van de toonaangevende figuren in het wereldje ligt wordt het een olympische sport. Logroller Abby Hoeschler reist de Verenigde Staten en zelfs de wereld rond om de sport aan mensen te tonen en het overal beschikbaar te maken. Als het in Nederland een officiële naam heeft staan we hier uiteraard voor open, maar bij een gebrek aan beter noemen we het gewoon boomstamlopen.

"Een boomstamloopwedstrijd bestaat uit twee mensen die op één stam staan, waarbij ze proberen elkaar er vanaf te krijgen", legt Hoeschler uit. "We hebben het boomstamlopen al geïntroduceerd in 47 staten en zeven landen", klinkt het trots. Hoeschler werkt voor Key Log Rolling, een bedrijf dat syntethische 'boomstammen' van een kleine dertig kilogram maakt, speciaal voor de sport. 

"We hebben gezorgd dat het heel makkelijk is om te leren. Het is een leuke, veilige watersport voor alle leeftijden", verklaart Hoeschler. "Nu we syntethische stammen gebruiken kunnen we het over de wereld verspreiden. Dat kon met echte boomstammen niet, want vanwege allerlei wetgeving mag je dat niet zomaar meenemen naar het buitenland. Inmiddels hebben we ook programma's in Australië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Canada en Mexico en het is heel gaaf om te zien dat mensen het leuk vinden en de potentie zien om het op de Olympische Spelen te krijgen", zo loopt Hoeschler al een tikkeltje op de zaken vooruit.

 

Beelden van het WK boomstamlopen in 2014 (Bron: YouTube)