Marokko, Spanje en Portugal gaan voor WK 2026

heywoodu

Het wereldkampioenschap voetbal van 2026 lijkt een nieuwe kandidatuur tegemoet te kunnen zien. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft aan zijn Spaanse collega Felipe VI een voorstel gedaan om, samen met Portugal, het WK van dat jaar binnen te halen. 

Volgens Spaanse media is koning Felipe enthousiast over het voorstel. Ook FIFA-baas Gianni Infantino zou wel een voorstander zijn van het eventuele WK op twee continenten. Spanje en Portugal probeerden eerder het WK van 2018 al binnen te halen, maar moesten het afleggen tegen de uiteindelijke winnaar Rusland. 

Marokko heeft nog nooit een WK georganiseerd, maar is wel recordhouder wat het aantal afwijzingen betreft. Het land probeerde eerder al het WK van 1994, 1998, 2006 en 2010 binnen te halen, maar dat lukte allemaal niet. Een bid met drie landen zou de concurrentie aan kunnen gaan met dat van de Verenigde Staten, Canada en Mexico, zeker nu president Trump's strenge immigratieregels die lobby zouden kunnen verzwakken. 

Het gastland of de gastlanden van het WK 2026 wordt overigens pas in mei 2020 bekendgemaakt, dus men heeft nog even de tijd om de boel op orde te krijgen.