IS trekt zich verder terug in Palmyra

Danny

Het Syrische regeringsleger heeft donderdag het grootste deel van de Oost-Syrische stad Palmyra weer in handen nadat Islamitische Staat (IS) zich met de staart tussen de benen heeft teruggetrokken uit de woestijnstad. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Het Syrische leger, gesteund door de Russische luchtmacht en sjiitische milities, probeert de ruïnestad voor de tweede keer in een jaar tijd op IS veroveren. De jihadisten namen Palmyra in december voor de tweede keer in op het Syrische regeringsleger, dat zich toen concentreerde op de herovering van Aleppo in het noorden van Syrië.

Het leger veroverde de afgelopen uren het westelijke deel van Palmyra en de citadel op de heuveltop naast de stad. Donderdag wordt volgens het observatorium de stad onderzocht op de aanwezigheid van mijnen.

Tijdens de twee bezettingen van de stad, heeft IS een groot deel van Palmyra's archeologisch cultureel erfgoed vernietigd. De VN-organisatie UNESCO noemt dat een oorlogsmisdaad. IS beschouwt de pre-islamitische cultuur als haram. De stad Palmyra staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Groot deel Palmyra op IS heroverd
Groot deel Palmyra op IS heroverd (Foto: ANP)