Australische baantopper stapt over naar Rusland

heywoodu

De Australische baanwielrenner Shane Perkins zal voortaan naar alle waarschijnlijkheid voor Rusland uit gaan komen. De Australische wielerbond Cycling Australia (CA) heeft laten weten hem niet in de weg te zullen staan. 

"Net als elke atleet heeft hij het volste recht om kansen te pakken die niet alleen zijn carrière verlengen, maar hem ook betere opties geven om op het hoogste niveau uit te komen en zijn gezin te ondersteunen", aldus CA-baas Nick Green. Perkins is volop bezig met het naturalisatieproces. 

Perkins, die de bond in november van de overstap op de hoogte bracht, blijft vooralsnog wel wonen en trainen in Brisbane. "De Russische wielerbond heeft me een kans gegeven om mijn droom na te jagen om in 2020 op de Olympische Spelen van Tokyo te rijden. Dat zou iets heel speciaals zijn voor mij, want in 1964 reed mijn vader daar op de Spelen", vertelt Perkins. 

De 30-jarige Australiër was vooral enkele jaren geleden een sprinter van wereldformaat. In 2012 won hij olympisch brons op de sprint, nadat hij eerder dat jaar al de wereldtitel op de teamsprint won. In 2011 werd hij al wereldkampioen op de keirin. Met onder meer Patrick Constable (21), Matthew Glaetzer (24) en Nathan Hart (23) wordt het Australische sprinten inmiddels gedomineerd door een nieuwe generatie en dus zoekt Perkins een andere weg om naar de Spelen te komen.