Rugbylegende Van der Westhuizen (45) overleden

heywoodu

De Zuid-Afrikaanse rugbylegende Joost van der Westhuizen is overleden. De stichting van de voormalig wereldkampioen liet dat maandag weten. Van der Westhuizen leed aan een ongeneeslijke spierziekte. Zondagochtend kwam al naar buiten dat hij in kritieke toestand in een ziekenhuis was opgenomen. Van der Westhuizen is slechts 45 jaar oud geworden.

Volgens zijn J9 Foundation, waarmee hij geld inzamelde voor onderzoek naar spierziektes als ALS, ging het naar omstandigheden weer wat beter met de voormalig Springbok. Hij zou weer wat stabieler zijn en herkende de mensen om hem heen. Maandag ging het echter de verkeerde kant op en aan het begin van de middag overleed de vroegere scrum half. 

"Als we iets van Joost hebben kunnen leren was het wel zijn passie voor het leven. Dat zullen we nooit vergeten", sprak Barend van Graan, CEO van de Blue Bulls, het team waar Van der Westhuizen vele jaren voor speelde. De oud-rugbyer kende zijn absolute hoogtepunt in 1995: in eigen land en voor de kersverse president Nelson Mandela wonnen de Springbokken de wereldtitel door Nieuw-Zeeland in de finale te verslaan.

Van der Westhuizen in de WK-finale van 1995 met een tackle op Jonah Lomu, eveneens een van de beste spelers ooit en in 2015 zelf op 40-jarige leeftijd al overleden (Bron: YouTube)