Van Barneveld, Taylor en Wade vertellen hoe Van Gerwen te verslaan is

heywoodu

Het begint in de dartswereld inmiddels een behoorlijk 'dingetje' te worden: hoe kun je als zichzelf respecterende darter in hemelsnaam van Michael van Gerwen winnen? Op de dag dat het nieuwe Premier League-seizoen van start gaat leggen drie wereldtoppers het uit, of proberen ze het in elk geval.

Raymond van Barneveld slaagde er op het WK van 2016 voor het laatst in om Van Gerwen te verslaan: in de achtste finales was het de ervaren rot die zegevierde, maar op het afgelopen WK ging hij ondanks een weergaloos goede partij kansloos ten onder tegen het Brabantse fenomeen. "Hoe je Van Gerwen moet verslaan? Gooi met vier of vijf darts per beurt, misschien lukt het dan. Op het WK gooide ik 109 gemiddeld, 68 procent op de dubbels en nog ging ik er met 2-6 af. Het is simpelweg onwerkelijk wat hij op het moment staat te doen. Het draait allemaal om de voorbereiding, maar hoe langer de wedstrijd wordt, hoe moeilijker hij te verslaan is. Je kunt een fantastisch gemiddelde gooien, uitstekend finishen, maar uiteindelijk telt het resultaat", zegt de Hagenaar.

Phil Taylor won vorig jaar vijf keer van Van Gerwen, hoewel dat niet op de allergrootste toernooien gebeurde. Toch weet hij hoe het is om de Nederlander te verslaan en volgens hem is het recept vrij simpel. "Er is geen geheim. Je moet beter scoren dan hem en dan je dubbels raken", klinkt het logisch. "Het is een echte 'killer', hij lijkt altijd op het juiste moment het juiste vlak te raken. Je moet gigantisch scoren en je dubbels raken en meer kun je tegen hem niet doen. Veel meer kan ik er niet over zeggen, maar hij heeft nog wel een lange weg te gaan om al mijn records te breken", aldus de zestienvoudig wereldkampioen.

James Wade won vorig jaar op dag één van de Premier League verrassend met 7-4 van Van Gerwen, maar daar bleef het bij. "Om hem te verslaan moet je doen wat 99 procent niet doet: je moet er niet een groot 'iets' van maken. Dat deden ze tegen Phil en nu tegen Michael en als je dat doet ben je voor de eerste pijl al verslagen. Ik doe dat juist niet, want ik weet dat ik gewoon heel erg goed moet spelen en dan is het juist leuk om tegenover hem te staan. Je weet vooraf dat het een topwedstrijd wordt en dat je buitengewoon goed moet gooien. Ik weet hoe goed ik zelf ben, maar dat niveau haal ik de laatste tijd niet meer en dat is ontzettend frustrerend", spreekt The Machine.