Howson soleert naar zege in koninginnenrit Australië

heywoodu

Damien Howson heeft in Australië de eerste etappe van de Herald Sun Tour gewonnen. De 24-jarige Australiër van Orica-Scott soleerde naar de zege in de koninginnenrit met een slotklim naar Falls Creek. 

Een achttal sprong vroeg weg uit het peloton, met onder meer de Nederlander Sjoerd van Ginniken van Roompot-Nederlandse Loterij. De groep kreeg zo'n acht minuten, maar Team Sky begon het gat langzaam maar zeker te dichten. Met nog dertig kilometer te gaan en aan de voet van de slotklim was het peloton genaderd tot op twee minuten.

Howson ging er halverwege de beklimming vandoor en kreeg de Fransman Kenny Elissonde van Sky met zich mee, waarna de twee al snel een mooie voorsprong pakten. De pas 20-jarige Jai Hindley van de Australische nationale selectie ging er achteraan, maar op het moment dat hij in de buurt kwam ging Howson er vandoor en soleerde hij naar de zege. Hindley ging nog wel over Elissonde heen en eindigde op een dikke halve minuut als tweede.

Favorieten Chris Froome en Johan Esteban Chaves hielden zich koest en lieten ploeggenoten Elissonde en Howson het uitvechten. De twee eindigden als zesde en vijfde op ruim een minuut. Danny van Poppel, woensdag de winnaar van de proloog, moest zijn leiderstrui zoals verwacht weer inleveren: de Nederlander eindigde op een half uur.