FOK! Kiest: de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme

Janneke (Janneke141)

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de tiende aflevering: de Partij voor de Dieren.

Het was wereldwijd de eerste partij met dierenwelzijn als hoofdthema, om zitting te nemen in het nationale parlement. Onder aanvoering van Marianne Thieme gaan ze inmiddels ruim tien jaar mee en groeien ze nog steeds – zowel in visie als in omvang.

De geschiedenis
De Partij voor de Dieren werd opgericht in 2002, uit onvrede over het beleid van het net gevallen kabinet Balkenende-I en ook de voorgaande twee paarse kabinetten. Maar niet alleen de toenmalige regeringspartijen werd een gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn verweten; ook het groene GroenLinks moest het ontgelden.

De naam van de partij suggereert dat het een one-issue-partij zou zijn, maar dat is slechts ten dele waar. De kern is en blijft natuurlijk dat de positie van dieren minder ondergeschikt moet worden aan thema’s als economie en veiligheid. Maar daarnaast heeft de PvdD op alle beleidsterreinen standpunten geformuleerd.

De PvdD noemt zichzelf links noch rechts, omdat dierenrechten de politieke onderverdeling overstijgen. Dat neemt niet weg dat het thema milieu traditioneel met links wordt geassocieerd, en ook de economische standpunten van de partij eerder bij links dan bij rechts passen. De partij scoort goed in (studenten)steden.

Thieme noemt haar partij een ‘getuigenispartij’ (net als bijvoorbeeld de SGP) – een partij die niet als doel heeft om zo groot mogelijk te worden en deel uit te maken van de macht, maar om het thema waar zij voor staat te bewaken en ervoor te zorgen dat de andere, grotere partijen het niet uit het oog verliezen. Een van de manieren waarop ze dat doen, is het indienen van grote aantallen moties en kamervragen.

De standpunten
De wereld wordt pas duurzamer, veiliger en aangenamer voor mens en dier als winstbejag niet meer centraal staat, denkt de Partij voor de Dieren. De partij van beoogd lijsttrekker Marianne Thieme opent haar verkiezingsprogramma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen ditmaal niet met de strijd tegen de bio-industrie of een pleidooi voor dierenrechten. Het eerste hoofdstuk gaat over economie en werk.

Het 'Plan B' van de PvdD is nodig omdat er geen 'Aarde B' bestaat, schrijft de partij. Om de enige planeet die voor ons beschikbaar is leefbaar te houden wil de PvdD de economie drastisch vergroenen en 'onthaasten'. Allerhande onduurzaam gedrag wordt beboet of belast. De roofdieren van het huidige stelsel, zoals banken en multinationals, worden aangepakt.

Gewone burgers belooft de PvdD een kortere werkweek, een onderzoek naar een basisinkomen en meer ruimte voor zorg en vrije tijd. Om burgers te verleiden zich duurzamer te gedragen zet de partij ook allerlei lokkertjes en subsidies in.

Van zo'n duurzame revolutie profiteren mens en dier, maar het dier kan nog op een reeks andere beschermingsmaatregelen rekenen. Klassieke PvdD-wensen als het opnemen van dierenrechten in de grondwet worden aangevuld met voorstellen als een bedenktijd voor aankoop van een dier. De partij wil nog altijd een eind maken aan dierentuinen, vuurwerk en prikkeldraad.

De partij wil boeren, die de PvdD vaak nog met argusogen bezien, de hand reiken. Zo kunnen landbouwers die het niet meer kunnen bolwerken rekenen op onder meer psychosociale hulp.

Net als de SP streeft de PvdD naar een Nationaal Zorgfonds. Datzelfde geldt voor het aanmoedigen van langdurige borstvoeding en het goedkoper maken van alternatieve genezers. De BTW op groente en fruit wordt afgeschaft en voor ongezond voedsel wordt een hoger tarief ingesteld.

In het onderwijs keert de basisbeurs terug en krijgen studenten(kamers) recht op huurtoeslag, maar worden scholen ook verplicht tot het inrichten van een biologische kantine met vegetarische overblijfmaaltijden, een schooltuin, en lessen in duurzaamheid, dierenwelzijn, mediawijsheid en LHBTI-diversiteit.

Naar de Europese Unie, handelsverdragen en militair ingrijpen kijkt de PvdD nog altijd uiterst kritisch. De partij wil dat een internationaal hof 'ecocide', moord op ecosystemen, voortaan vervolgt.

Overigens is de partij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.

De kandidaten
Boegbeeld van de Partij is natuurlijk Marianne Thieme. Ze is 44 jaar oud, studeerde Nederlands recht en was onder meer werkzaam bij de Bont voor Dieren en als directeur van de Stichting Wakker Dier. In het begin was ze niet alleen lijsttrekker en fractievoorzitter maar ook de partijvoorzitter; die laatste functie heeft ze in 2010 overgedragen aan Luuk Folkerts. Thieme is op dit moment de enige vrouwelijke fractievoorzitter, en ook de enige vrouw die lijsttrekker is (van de nu in de Kamer vertegenwoordigde partijen). Ze is lid van de Zevendedagsadventisten, en is van mening dat Adam en Eva in het Paradijs vegetariërs waren tot de zondeval.

Het andere kamerlid van de PvdD is Esther Ouwehand (ook al sinds 2006). Ze is afkomstig uit Katwijk en was in de begintijd van de partij betrokken bij het opzetten van de partijstructuur. Uiteraard is ook Ouwehand vegetariër. Op plek 4 staat Frank Wassenberg, die ook korte tijd Kamerlid was in de tijd dat Ouwehand met ziekteverlof was. Op plek 3 staat Lammert van Raan, duoraadslid te Amsterdam.

Niet noodzakelijk beroepspolitici, maar er staan nog wel wat bekende namen op de lijst. Onder andere de econoom/geograaf en Groene Amsterdammer-columnist Ewald Engelen. Een heel contingent auteurs fungeert als lijstduwer: Maarten Biesheuvel, Mensje van Keulen, A.F.Th. van der Heijden en Jan Rot staan op de lijst, net als blogster/vlogster Teske de Schepper, actrices Georgina Verbaan en Babette van Veen en zanger Dinand Woesthoff.

Waarom zou je op de Partij voor de Dieren stemmen?
Omdat je vindt dat er veel te weinig aandacht is voor dierenrechten en dierenwelzijn in de politiek. Je ziet het niet als een nadeel maar juist als een voordeel dat deze partij zoveel nadruk legt op dat ene onderwerp, want de strategie heeft af en toe wel degelijk effect: andere partijen worden met regelmaat herinnerd aan de belangen van dieren, en van al die moties wordt er ook wel eens eentje aangenomen. Naast de dieren in het bijzonder, vraagt de PvdD ook terecht aandacht voor de kaalslag die we plegen op onze aarde.

Waarom zou je niet op de Partij voor de Dieren stemmen?
Omdat je van mening bent dat milieubelangen en economie prima naast elkaar kunnen bestaan zonder dat er gekozen moet worden tussen óf het een, óf het ander. Of omdat je denkt dat dieren wel belangrijk zijn, maar ook weer niet zo belangrijk dat ze daar een eigen partij voor nodig hebben. Als je wel begaan bent met de toekomst van onze aarde op de lange termijn en daar je stem op wil baseren zou je ook kunnen besluiten om niet op de PvdD te stemmen maar op GroenLinks, aangezien zij met een groter aantal zetels waarschijnlijk wat meer kunnen bereiken.

In de volgende aflevering: de VVD.

Thieme: vergassing ganzen is absurd (Foto: ANP)Marianne Thieme hoopt met de Partij voor de Dieren nu op meer dan 2 zetels (Foto: ANP)