Federer verslaat Nadal en wint eindelijk 18e Grand Slam-titel

heywoodu

De Australian Open zit er bijna op, maar eerst wacht ons nog een prachtig slotstuk. In de finale van het herenenkelspel staan Roger Federer en Rafael Nadal zondag tegenover elkaar, de negende keer dat dit het geval is in een Grand Slam-finale en de eerste keer sinds Roland Garros 2011. Federer was 'slechts' twee keer de beste: op Wimbledon 2006 en 2007 pakte de Zwitser de titel.

De wedstrijd is live te zien op Eurosport.

Uitslag: Federer wint met 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3

Roger Federer wint zijn achttiende Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)
Roger Federer wint zijn achttiende Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)

Set 5: 6-3 Federer
6-3: Zoals zo veel games in deze finale ging het ook nu weer volledig gelijk op. Breakkansen voor Nadal, wedstrijdkansen voor Federer, we zagen het allemaal. Het Hawkeye-systeem moest nog twee keer beslissen over een opslag van Federer, waarna de Zwitser de titel binnen leek te slaan....maar wederom was een challenge nodig. De bal was binnen en dus kon Federer juichen: de achttiende Grand Slam-titel is eindelijk binnen. Het is zijn eerste Grand Slam-zege na Wimbledon 2012.

5-3: Nadal zit diep in de problemen. Een fantastische game, met onder meer een van de beste rallies van de laatste jaren, leverde Federer na meerdere kansen eindelijk de break op. Hij mag gaan serveren voor de titel.

4-3: Federer lijkt ineens weer helemaal op dreef te zijn. Met onder meer een serve & volley slaat hij in no-time zijn eigen game op love binnen. 

3-3: Het heeft flink wat moeite gekost, maar Federer heeft de rebreak te pakken en het staat weer helemaal gelijk. 

2-3: De beslissing komt alsmaar naderbij, terwijl de heren wederom hun opslag gehouden hebben. Federer kon een breakpunt niet benutten, maar serveerde zijn game wel soepel binnen. 

1-2: De Zwitser lijkt toch wat beter in zijn spel te komen. Hij kreeg kansen om Nadal terug te breken en hoewel dat niet lukte, hield hij zijn eigen servicegame dit keer wel soepel. 

0-1: Federer lijkt het moeilijk te hebben en Nadal profiteert gelijk optimaal. De Spanjaard breekt hem in de eerste game.

0-0: Voor het begin van de vijfde set zijn we Federer even kwijt. Hij ondergaat een medische time-out in de catacomben, wat zoals hij al eerder aangaf inhoudt dat de behandeling grofweg in de liesstreek gedaan wordt. 

Set 4: 3-6 Nadal
3-6: Ook dit keer verloor Nadal geen punt op eigen service en dus krijgen we een beslissende vijfde set om de Australian Open-titel.

3-5: Federer heeft zijn opslag twee keer gehouden, maar hij zal nu door de service van de Spanjaard moeten komen om in de set te blijven. Nadal won de vorige opslaggame op love, dus dat lijkt lastig te worden voor de Zwitser.

1-4: Ook nu lijkt een gewonnen set van Federer te werken als extra motivatie voor Nadal, want de Spanjaard heeft de break weer te pakken.  
Set 3: 6-1 Federer
6-1: De setstanden geven misschien weinig spanning aan, maar in de games wordt hard gevochten. Dit keer moest Federer alles uit de kast halen om de set binnen te trekken, wat hem uiteindelijk na een mooie rally en wat sterke backhandslagen lukte.

5-1: Een prachtige backhand return van Federer brengt hem de dubbele break en hij mag serveren voor de setwinst.

4-1: Dit keer was het Nadal die bijzonder lang nodig had om zijn servicegame te behouden, maar na een prachtige rally sloeg hij toch de winner binnen. Federer liet vervolgens even zien hoe het moet: met een lovegame pakte hij zijn eigen servicegame. 

3-0: Federer heeft Nadal gebroken en staat briljant te serveren. Met een lovegame komt hij op 3-0, terwijl hij inmiddels in twee servicegames al zes aces binnen de lijnen geslagen heeft.

1-0: De derde set is al tien minuten onderweg, maar we hebben pas één game achter de rug. Met heel veel pijn en moeite kon Federer zijn servicebeurt houden, nadat het scorebord vier keer op deuce stond. 

Set 2: 3-6 Nadal
3-6: Federer serveert wat beter, maar vooral Nadal staat ijzersterk op te slaan. Twee lovegames op eigen service brengen hem de set en dus staat het allemaal weer gelijk.

1-4: Federer geeft de set nog niet op en breekt zijn Spaanse opponent gelijk weer terug. Hij heeft nog wel één break te gaan om weer op gelijke hoogte te komen.

0-4: Met pijn en moeite weet Nadal de servicegame na de break vast te houden, doordat Federer twee breakkansen niet afmaakt. De Zwitser komt op eigen opslag vervolgens op 0-40 en een dergelijke kans laat Nadal zich niet ontnemen: bij de derde kans is het raak en pakt hij de dubbele break.

0-2: Dit keer is het Nadal die als eerste de break pakt. Zijn eerste kans werd door Federer nog weggewerkt, maar bij de tweede kans sloeg de Zwitser de bal in het net en dus was de break binnen voor Nadal. 

Set 1: 6-4 Federer
6-4: Met een ace maakt Federer de eerste set af en dus komt de Zwitser als eerste op voorsprong. 

4-3: Het is Federer die als eerste breakkansen krijgt. Hij hoeft er zelf geen winner voor te slaan, want Nadal slaat de bal net buiten de lijn en raakt zijn servicegame kwijt. 

2-3: De eerste vijf games zijn gespeeld en het gaat er stevig aan toe. Breakkansen zijn er nog niet geweest en dus staat de Spanjaard 'gewoon' op 2-3. 

0-0: Nadal is inmiddels begonnen met serveren en deed dat uitstekend: via een lovegame won hij de eerste game van de wedstrijd.