Bolt moet olympisch goud inleveren door doping teamgenoot

heywoodu

Topsprinter Nesta Carter wordt door het Internationaal Olympisch Comité definitief geschorst voor zijn dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van 2008. De Jamaicaan bleek halverwege vorig jaar bij hertesten positief getest te hebben en dat kost hem een olympische gouden medaille.

Carter maakte in 2008 in Beijing deel uit van de Jamaicaanse ploeg op de 4x100 meter. Met Asafa Powell, Michael Frater en Usain Bolt snelde Carter er in 37,10 seconden naar olympisch goud en een wereldrecord. Doordat zijn resultaat geschrapt wordt, wordt ook de volledige Jamaicaanse ploeg uit de uitslag geschrapt. Het betekent dat de triple triple van Bolt - drie keer op rij drie keer olympisch goud - weer uit de boeken gehaald kan worden. Wel houdt hij zijn gouden medailles op de 100 en 200 meter, aangezien van hemzelf geen positieve test bekend is. 

Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender en Richard Thompson brachten het stokje namens Trinidad & Tobago als tweede over de finish, bijna een seconde achter Jamaica. Dat levert hen nu echter alsnog olympisch goud op, ruim acht jaar na dato. Japan krijgt zo zilver en Brazilië kan met brons een nieuwe medaille toevoegen aan de medaillespiegel. Maarten Heisen, Guus Hoogmoed, Patrick van Luijk en Caimin Douglas schuiven namens Nederland op naar plek zes.

Carter won overigens in 2012 wederom olympisch goud met Jamaica - dit keer met Frater, Bolt en Yohan Blake - maar hertesten van stalen uit dat jaar leverden geen positieve test op.