Australian Open: de laatste 16 mannen

heywoodu

De eerste week van de Australian Open zit er ongeveer op. Van de 128 spelers die in het herenenkelspel van de eerste Grand Slam-titel van 2017 droomden zijn er nog zestien over, die vanaf zondag tegen elkaar gaan strijden in de achtste finales, de kwartfinales, halve finales en de finale. Het speelschema is opgedeeld in acht secties en elke sectie kent dus nog twee spelers. Tijd voor een overzicht!

Sectie 1: Andy Murray - Mischa Zverev
Het bovenste deel van het speelschema. Hier vinden we de nummer één van de wereld en dus de plaatsingslijst, de Brit Andy Murray. Hij heeft nog geen set afgestaan en is prima bezig.

In de achtste finale treft Murray de Duitser Mischa Zverev, de mondiale nummer vijftig. Jarenlang kwam hij niet verder dan eerste ronden - en één keer een derde ronde - en in de jaren daarna kwam hij zelfs niet uit het kwalificatietoernooi. Tot nu. Zverev staat voor het eerst bij de laatste zestien op een Grand Slam en zal sowieso naar de top-40 stijgen. 

Sectie 2: Roger Federer - Kei Nishikori
Tomas Berdych was de hoogstgeplaatste speler in het bovenste deel van sectie twee, maar een ongetwijfeld niet onbekende speler troefde hem af: Roger Federer, door blessures teruggezakt naar de zeventiende stek, staat bij de laatste zestien na zeges op twee qualifiers en Berdych.

Kei Nishikori moest in de eerste ronde tegen Andrey Kuznetsov even flink aan de bak, maar daarna won de Japanse nummer vijf van de wereld twee keer met 3-0. Inmiddels is het alweer de zesde keer op rij dat Nishikori in Melbourne bij de laatste zestien staat, nu probeert hij net als in 2012, 2015 en 2016 ook de kwartfinales te bereiken.

Sectie 3: Stanislas Wawrinka - Andreas Seppi
Tegen Martin Klizan moest Wawrinka flink zweten en ook Viktor Troicki maakte het hem even lastig, maar de Zwitserse nummer vier van de wereld staat gewoon weer in de vierde ronde van het toernooi waar hij in 2014 zijn eerste Grand Slam-zege pakte.

In zijn 47e Grand Slam-toernooi op rij is Andreas Seppi er in geslaagd om voor de vijfde keer de achtste finales te halen. Verder kwam hij nog nooit, maar de Italiaan - na Zverev de tweede ongeplaatste speler in Melbourne die zo ver komt - gaat het tegen Wawrinka opnieuw proberen.

Sectie 4: Jo-Wilfried Tsonga - Daniel Evans
Jo-Wilfried Tsonga maakt zijn status als nummer twaalf van de wereld vooralsnog prima waar. Hij heeft het bij vlagen even wat lastig gehad, maar staat zeker niet voor het eerst weer in de achtste finales van het toernooi waar hij in 2008 zijn eerste Grand Slam-finale haalde.

Met Daniel Evans komen we bij de derde ongeplaatste speler bij de laatste zestien. De Brit, toch al 26 jaar, schakelde in de tweede ronde de Kroatische nummer zeven van de wereld Marin Cilic uit. Ook Bernard Tomic moest eraan geloven en na misschien wel de sterkste week uit zijn carrière zou Evans het Tsonga wel eens erg lastig kunnen maken.

Daniel Evans, de verrassing van de bovenste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)
Daniel Evans, de verrassing van de bovenste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)

Sectie 5: Gaël Monfils - Rafael Nadal
De vijfde sectie van het schema verliep voor een groot deel zoals verwacht. In het bovenste deel plaatste de mondiale nummer zes, Gaël Monfils, zich zonder grote problemen voor de laatste zestien.

Het onderste deel kende onder meer grootheden als Robin Haase, maar net als supertalent Alexander Zverev was het niet genoeg om Rafael Nadal uit de achtste finales te houden. De Spanjaard is de nummer negen van de wereld en het duel tussen hem en Monfils wordt het eerste duel op de Australian Open 2017 tussen twee toptienspelers.

Sectie 6: Roberto Bautista-Agut - Milos Raonic
De al 28-jarige Spanjaard Roberto Bautista-Agut is eigenlijk pas vrij recentelijk bezig aan een opmars. Inmiddels is hij de nummer veertien van de wereld en voor de zevende keer sinds het begin van 2014 staat hij in de achtste finales van een Grand Slam, maar verder kwam hij nog nooit.

Dat zal ook nu lastig worden, want hij moet het opnemen tegen Milos Raonic. De Canadese nummer drie van de ranglijst heeft zoals gebruikelijk wat tiebreaks moeten spelen, maar vooralsnog is hij prima op weg om net als vorig jaar de halve finales te bereiken in Melbourne.

Sectie 7: Dominic Thiem - David Goffin
De Oostenrijker Dominic Thiem was de enige toptienspeler in de zevende sectie en dat maakte hij waar. Hij heeft in alle drie wedstrijden één set in moeten leveren, maar vooralsnog is Thiem prima bezig.

Met David Goffin staat een Belg in de achtste finales en dat is niet meer dan terecht. De nummer elf van de wereld moest tegen tiener Reilly Opelka aan de bak in de eerste ronde, maar inmiddels is hij uitstekend op stoom gekomen.

Sectie 8: Grigor Dimitrov - Denis Istomin
De 25-jarige Bulgaar Grigor Dimitrov zou eindelijk zijn grote belofte eens echt waar kunnen gaan maken en om te beginnen kan hij voor het eerst sinds 2014 weer een kwartfinale op een Grand Slam bereiken.

De kans voor Dimitrov is zeker aanwezig, want de grote man is al uit deze sectie geknikkerd: Novak Djokovic. Dat betekent wel dat de bedwinger van Djokovic nu Dimitrov's volgende obstakel wordt. De Oezbeek Denis Istomin werd met een wildcard toegelaten tot het toernooi en stelt het vertrouwen van de organisatie niet teleur. Voor het eerst sinds 2013 staat hij in de achtste finales en Istomin hoopt nu zijn eerste kwartfinale te bereiken.  

Denis Istomin, de verrassing van de onderste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)
Denis Istomin, de verrassing van de onderste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)