Biatlete Horchler stunt met World Cup-zege na late toevoeging aan startlijst

heywoodu

In het leven heb je soms een beetje geluk nodig om tot grootse dingen te komen. Dat bleek ook zo te zijn voor biatlete Nadine Horchler, zaterdag in het Italiaanse Antholz. Daar stond de massastart voor de dames op het World Cup-programma, maar daar mag niet iedereen aan meedoen: de top-25 van de World Cup krijgt een plekje, aangevuld met de vijf beste niet-top-25-atletes van de betreffende World Cup-week. 

De 30-jarige Nadine Horchler viel daar niet onder: tijdens de individuele wedstrijd van donderdag werd ze negentiende en was ze de zesde atlete van buiten de top-25. Plots was daar echter het nieuws dat de Russische Olga Podchufarova niet aan de start zou verschijnen - ze spaart zich voor de estafette van zondag - en ineens mocht Horchler zich toch op gaan maken voor de massastart, als deelneemster nummer dertig.

Dat liet ze zich uiteraard geen tweede keer zeggen en ze begon prima aan de wedstrijd, met twee foutloze schietbeurten achter elkaar. Op de ski's is ze niet zo rap vergeleken met de rest en dus deed ze nog niet helemaal voorin mee, maar dat veranderde na de derde schietbeurt. Vrijwel iedereen liet minstens één misser noteren, maar niet Horchler. Met twintig seconden achterstand op de ongenaakbare Duitse Laura Dahlmeier dook ze de voorlaatste ronde in, met de eveneens verrassende Zweedse Anna Magnusson tien seconden achter zich.

Met name de Finse Kaisa Mäkäräinen en de Tsjechische Gabriela Koukalova waren bloedsnel onderweg en dus was voor Horchler duidelijk wat ze moest doen: ook bij de vierde schietbeurt foutloos blijven. Dahlmeier miste er twee keer en viel terug, maar Horchler schoot foutloos en kon samen met Koukalova aan kop aan de slotronde beginnen. De Tsjechische is in principe aanzienlijk sneller op de ski's, maar Horchler beet zich vast in haar opponente en gaf niet op. Ondertussen kwam Dahlmeier - die vijftien seconden acherstand had na de vierde schietbeurt - in rap tempo naar voren en ze begon het leidende duo zelfs te bedreigen.

Op dat moment viel te verwachten dat Koukalova zich los zou werken van Horchler, die ongetwijfeld teveel had gegeven. Niks bleek echter minder waar: het was Horchler die bloed rook en Koukalova liet staan. Ze sloeg een gat en bijna zes jaar na haar World Cup-debuut - waar ze vaak in de schaduw van de echte toppers stond - kwam een uitbundige Horchler als eerste over de finish, goed voor haar eerste podium en zelfs haar eerste zege ooit. Dahlmeier greep de machteloze Koukalova nog en maakte er een geheel Duits feestje van in Süd-Tirol. 

De prachtige finish van de massastart in het even zo prachtige Antholz (Bron: YouTube)