CDA: VVD ontkent morele crisis

Redactie

VVD-leider en premier Mark Rutte ontkent de morele crisis in Nederland. CDA-leider Sybrand Buma heeft dat zaterdag gezegd tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Barneveld. Volgens Buma doet Rutte "alsof er niets aan de hand is. Waar komt die blinde vlek toch vandaan? Het is de arrogantie van de macht. Of is het de gemakzucht van een liberaal die alleen de waarde van het geld snapt?"

Buma verwees naar de reactie van Rutte op het verkiezingsprogramma van het CDA. Volgens de VVD-leider zou dat zo somber zijn dat je erdoor naar de fles grijpt. "Wat een niveau," zei Buma. ,,Weet je dan werkelijk niet wat er leeft in dit land? En dat noemt zich premier van dit land."

Volgens Buma is de morele crisis de afgelopen vier jaar dieper geworden. ,,Wie dat laat gebeuren heeft gefaald in zijn belangrijkste taak als premier."

Kiesdrempel
Volgens de CDA-lijsttrekker is er een "morele revolutie" nodig in Nederland om het ,,doorgeslagen individualisme en onfatsoen" te stoppen. Dat betekent onder meer solidariteit met ouderen, het verlagen van het eigen risico, een eerlijker economie en arbeidsmarkt en "minder schelden".

Het CDA stelde zaterdag zijn verkiezingsprogramma vast. Dat leidde tot paar wijzigingen vergeleken bij de concepttekst. Zo moet de kiesdrempel bij Tweede Kamerverkiezingen niet twee, maar drie zetels worden. Het congres nam daartoe een amendement op het verkiezingsprogramma aan. In dat programma was sprake van een kiesdrempel van twee zetels.

Op dit moment volstaat één zetel voor een partij om in de Kamer te worden gekozen. Een hogere kiesdrempel zou moeten leiden tot minder politieke versnippering. De buurlanden Duitsland en België kennen al een kiesdrempel.

Defensie
Ook komt er de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro extra voor defensie. Daarnaast besloot het CDA-congres de invoering van de maatschappelijke dienstplicht die in het programma wordt bepleit aan te scherpen. Die moet meteen voor alle jongeren gaan gelden. In het conceptprogramma stond dat eerst jongeren die "een extra zetje nodig hebben" aan de beurt zouden komen.

Het congres wil verder dat de ov-kaart voor studenten behouden blijft. Volgens het verkiezingsprogramma zou er een trajectkaart moeten komen voor studenten, die alleen het vervoer tussen woon- en studieplaats vergoedt.

Het CDA-congres nam verder een resolutie aan om te zoeken naar meer middelen voor de politie. Het congres drukte niet door dat het eigen risico voor chronisch zieken moet verdwijnen. Het nam genoegen met de toezegging van partijleider Sybrand Buma dat gewerkt zal worden aan een flinke verlaging van het eigen risico. Ten slotte zal er geen suikerbelasting komen.

Buma verwacht dat het CDA bij de verkiezingen op 15 maart de grootste partij kan worden. In dat geval belandt hijzelf in het Torentje, zei hij na afloop van het congres.

Buma: Rutte ontkent morele crisis
Buma: Rutte ontkent morele crisis (Foto: ANP)