Woedende Stacey stapt uit Dakar, mag toch verder

Peterselieman

Rond de tiende etappe van de Dakar rally naar San Juan waarde een heuse soap rond Hans Stacey. De Nederlander mocht niet starten op het met de jury afgesproken tijdstip en stapte daarop woedend uit de wedstrijd. De MAN-coureur kreeg na afloop excuses van organisator ASO en mag vandaag in etappe elf toch gewoon starten.

Stacey kreeg in de achtste etappe te maken met versnellingsbakproblemen en verloor hierdoor veel tijd. Om in de volgende etappe toch voorin te mogen starten zette hij een joker in, zodat hij direct na de top tien kon vertrekken. Teammanager Marcel van Vliet: "We hebben meteen na de finish van etappe 8 telefonisch de joker aangevraagd voor Hans. Die is in het bivak in Chilecito bevestigd en ondertekend en Hans heeft daarop ook zijn startkaart gekregen waarop hij de starttijd voor de twaalfde truck had. Hij is ook als twaalfde truck uit het bivak vertrokken. Het stond goed op de startlijsten in het bivak, maar blijkbaar is het niet doorgekomen bij de mensen aan de start van de proef."

Stacey kwam dan ook op de afgesproken tijd bij de start, maar de officials daar wisten niets van het aangepaste startschema en lieten de Nederlander niet vertrekken. Stacey probeerde het met zijn startkaart nog aan te tonen, maar tevergeefs, waarop hij besloot maar helemaal niet meer te vertrekken.

Stacey: "We stonden helemaal startklaar om achter de Kamaz van Mardeev te vertrekken. Maar we mochten niet weg. We hebben 20, 25 minuten staan bakkeleien. Toen heb ik uit veiligheidsoverwegingen de auto aan de kant gezet. Ik heb geprobeerd onze teammanager te bereiken en de wedstrijdleiding, maar iedereen was onderweg en niet bereikbaar. Toen was het klaar. Ik ben omgedraaid en weggegaan."

Onderweg naar het bivak in San Juan kreeg Stacey van de organisatie te horen dat hij toch mocht starten, maar dan wel een half uur na de laatste auto's en vrachtwagens. Daar had hij geen trek in. "Dat was nog veel gevaarlijker. Die mensen die daar rijden verwachten niemand meer en zeker geen truck die met 120, 130 kilometer per uur aan komt denderen."

In het bivak in San Juan kregen Van Vliet en Stacey excuses van de organisatie aangeboden. "Maar daar heb ik niks aan. Ik had gewoon willen starten en de proef willen winnen."

Stacey is uiteindelijk in de uitslag van gisteren opgenomen op een negende plaats met een achterstand van 28 minuten op dagwinnaar Eduard Nikolaev. De Nederlander wil echter meer compensatie dan hij gekregen heeft. In het klassement staat hij nu op plek elf op 3.05 uur achterstand op Nikolaev. Ondanks dat Stacey uit de rally wilde stappen zal hij vandaag gewoon starten. Hij wil nog proberen Ales Loprais zijn tiende stek af te nemen. Hiervoor moet hij 25 minuten goedmaken.