Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op EK shorttrack

Boris (borisz)

In het Italiaanse Turijn strijden de shorttrackers dit weekend om de Europese titel. Het is de opmaat naar het wereldkampioenschap over twee maanden in het Rotterdamse Ahoy. Op vrijdag is het de dag van de kwalificaties op alle afstanden. 

Vorig jaar in Sochi ging het mis voor Sjinkie Knegt. Hij won wel de 500 meter, maar kon geen potten breken op de langere afstanden. Hij belandde daardoor net naast het podium op de vierde plaats. Bij de dames was er brons voor Suzanne Schulting en zal bij afwezigheid van Elise Christie behoren tot de favorieten voor het goud. De Britse won vorig jaar alle afstanden, maar besloot met het oog op het WK dit EK over te slaan. 

Nederland heeft wel tweemaal goud te verdedigen bij de relay. Vorig jaar wonnen zowel de mannen als de vrouwen de Europese aflossingswedstrijd. Bij de heren zullen Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma in het individuele toernooi in actie komen. Itzhak de Laat en Dennis Visser vullen de ploeg aan bij de relay. Bij de dames komen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries het ijs op voor het individuele toernooi. Lara van Ruijven en Tineke den Dulk zijn meegenomen voor de relay. 

Programma 

10:10 Ladies - 1500 m - Heats
Geen fouten bij de eerste afstand bij de dames. Suzanne Schulting en Rianne de Vries wonnen hun heat. Yara van Kerkhof werd tweede achter publieksfavoriete Arianna Fontana.  

10:41 Men - 1500 m - Heats
Ook de heren nemen de eerste horde. Knegt en Breeuwsma wonnen hun eerste 1500 meter. Hoogerwerf werd derde in zijn heat en mag zaterdag ook in het hoofdtoernooi in actie komen op deze afstand. 

11:28 Ladies - 500 m - Heats
Dames zijn soeverein uit de kwalificaties op de 500 gekomen. Zowel Schulting, De Vries als Van Kerkhof sloten hun heat als winnaar af.

11:46 Men - 500 m - Heats
Ook de heren halen zonder problemen het hoofdtoernooi. Knegt en Breeuwsma winnen opnieuw hun heat en Hoogerwerf werd tweede achter Sebastien Lepape uit Frankrijk. 

12:28 Ladies - 1000 m - Heats
Perfecte kwalificatie voor de dames. Schulting en De Vries wonnen opnieuw hun heat. Van Kerkhof had genoeg aan een tweede plaats, achter een Russin. 

12:52 Men - 1000 m - Heats
Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op het EK shorttrack. Breeuwsma won zijn heat en Knegt werd tweede echter de Hongaar Sandor Shaolin Lui. Hoogerwerf kreeg echter een penalty voor het hinderen van Lepape en zal zondag op deze afstand toe moeten kijken. 

14:17 Ladies - 3000 m Relay - Heats
De damesploeg op de relay plaatste zich eenvoudig voor de halve finales. De dames wisten Polen en Tsjechië op een ronde te zetten en zou eenvoudig de eerste stap gezet richting prolongatie van de Europese titel. 

14:53 Men - 5000 m Relay - Heats
De heren hebben de relay de halve finales gehaald op het EK. In de heat waren ze te sterk voor België en Groot-Brittannië.