Nikolaev grijpt leiding bij vrachtwagens, De Rooy levert in

Peterselieman

Eduard Nikolaev heeft in de tiende etappe van de Dakar rally de macht gegrepen bij de vrachtwagens. In de 449 kilometer lange etappe naar San Juan sloeg hij een gat van maar liefst zeven minuten met nummer twee, teamgenoot Dmitry Sotnikov. Gerard de Rooy kende een lastige dag en verloor de leiding in het klassement.

Het eerste deel van de etappe was lastig navigeren, terwijl het tweede deel meer weg had van een WRC-proef. Kamaz deed dit als beste, want naast Nikolaev en Sotnikov pakte Airat Mardeev plek drie op 7.41 minuten. De Nederlandse teams hadden het lastig, waaronder De Rooy die ruim 23 minuten inleverde, na verkeerd te zijn gereden, twee lekke banden te hebben gehad en met een gekneusde rib rondreed.

Martin van den Brink mocht als eerste starten en leverde maar liefst 33 minuten in. Renault-teamgenoot Pascal de Baar kwam op 35 minuten binnen. Hij raakte onderweg nog de Mini van Mikko Hirvonen die hierbij schade opliep. De andere Nederlanders liepen veel meer achterstand op.

In het klassement leidt Nikolaev nu met vijf minuten voorsprong op Sotnikov. Derde is De Rooy maar al wel op 24 minuten. Federico Villagra is vierde op 57 minuten, terwijl De Baar hem volgt met 1.18 uur achterstand. Nummer zes is Peter Versluis op 1.47 uur.