Van Gerwen wereldkampioen darts na fantastische finale

heywoodu

Wat begon op 15 december eindigt maandagavond: het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace streden 72 darters om de titel, waarvan er nu nog twee over zijn: Michael van Gerwen uit Nederland speelt tegen de Schot Gary Anderson. The Flying Scotsman won de vorige twee wereldtitels, nadat Mighty Mike in 2014 de beste was. 

Van Gerwen begon zijn WK met winst op de Finse qualifier Kim Viljanen, waarna Cristo Reyes het volgende slachtoffer was. Darren Webster en Daryl Gurney moesten wijken om in de halve finale te komen en daarin won Van Gerwen na een epische strijd van Raymond van Barneveld. Anderson, de nummer twee van de wereld, won in de eerste ronde van Mark Frost. Andrew Gilding en Benito van de Pas gingen er ook aan, net als Dave Chisnall. Via Peter Wright haalde hij tot slot de finale. 

Om grofweg 21.00 uur gaat de grote finale van start, vanaf 20.30 uur is RTL7 live van de partij. De bookmakers zien Van Gerwen als grote favoriet, voor wie ga jij? 

Van Gerwen - Anderson: 7-3
Anderson had plotseling het heilige vuur te pakken en met nog een 81-finish en een uitgooi van 56 stond hij ineens weer op voorsprong: 1-2. De 180's vlogen er ineens aan beide kanten als een malle in en Van Gerwen trok de stand op 2-2. Dit keer was het echter mooi geweest voor de Nederlander. Met een prachtige finish van 85, uitgegooid op de bullseye, maakte hij het definitief af. 

Michael van Gerwen is voor de tweede keer in zijn leven wereldkampioen darts bij de PDC, waardoor hij nu op alle grote toernooien regerend kampioen is. 

Van Gerwen - Anderson: 6-3
Het groene monster begon de set gelijk weer met 180. Toch kreeg Anderson maar liefst zeven darts om de leg te pakken, maar het lukte niet meer bij de Schot en Van Gerwen kwam op voorsprong. Na het winnen van leg twee kreeg Anderson via tops de kans om op 2-1 te komen, maar de kans ging mis en het werd 2-1 voor Van Gerwen.

De Nederlander mocht aanleggen voor de wedstrijd, maar 115 kreeg hij niet uit. De finale werd op dat moment plotseling enkele seconden onderbroken, want ineens kwam een 'fan' met de beker voor de kampioen in zijn handen het beeld in stormen. De beveiliging maakte er snel korte metten mee, Anderson gooide dubbel 5 en met een prachtige 81-finish won de Schot de set.

En passant gooide Anderson in de vijfde leg de 35e 180 van deze wedstrijd, waarmee we het record te pakken hebben! 

Van Gerwen - Anderson:  6-2
De set begon met een ouderwetse puddingleg. Na 23 darts slaagde Anderson er dan in de felbegeerde dubbel te gooien, maar een minuutje later gooide Van Gerwen 76 uit en stond het weer 1-1. Nog een ietwat moeizame leg leverde de Nederlander de volgende leg op. Via dubbel 10 gooide hij 100 uit om op 'matchpoint' te komen. Van Gerwen heeft nog één set nodig om de wereldtitel te pakken.  

Van Gerwen - Anderson: 5-2
De groene sloopkogel schakelde nog eens een tandje bij en binnen twee minuten had hij de eerste twee legs al weer te pakken. Voor Anderson goed en wel met zijn ogen kon knipperen stond Van Gerwen al op 125, wat hij via de bull, triple 20 en dubbel 20 uitgooide.

Anderson staat met ruim 106 gemiddeld nog altijd prima te gooien, maar de Nederlander schroeft zijn gemiddelde inmiddels op naar bijna 110. Met 14-12 in 180's staat Mighty Mike ook daar voor. Het nadeel voor liefhebbers van records: we hebben er nog negen nodig om het hoogste aantal 180's in één wedstrijd ooit te verbreken, maar in dit tempo is het maar de vraag of de wedstrijd dan niet al lang voorbij is..  

Van Gerwen - Anderson: 4-2
Anderson won leg één, maar met een elfdarter bracht Van Gerwen de stand gelijk. De leg beginnen met 180 en 140 koste de Nederlander al bijna de volgende leg, maar toch kwam hij op 2-1. Een finish van 64 op dubbel 8 bracht Van Gerwen zijn derde set op rij.  

Van Gerwen - Anderson: 3-2
De Nederlander gooit zich in leg één het madhouse in: dubbel 1, waarmee hij wel de leg pakt. Een finish van 94 brengt hem op 2-0 en via dubbel 10 pakt Van Gerwen in een handvol minuten de vijfde set.  

Van Gerwen - Anderson: 2-2
Van Gerwen mist bullseye om 170 uit te gooien en dat kost hem gelijk de leg, maar een ijzersterke tweede leg bracht de stand weer gelijk. De twee verdeelden de volgende twee legs, maar met een mooie 86 als grotemannenfinish zette Van Gerwen de stand op 2-2 in sets.

De gemiddelden zijn een tikje gedaald - 107 en 105 - maar met 8-9 voor Anderson in 180's gaan we er toch maar eens een record bij pakken. Het hoogste aantal 180's ooit in één wedstrijd is 34 stuks, in de finale tussen Anderson en Lewis vorig jaar op het WK. We zijn halverwege, na vier sets..  

Van Gerwen - Anderson: 1-2
Anderson brak Van Gerwen, maar de Nederlander sloeg gelijk terug: na negen darts stond hij op dubbel 16, wat hij netjes afmaakte. Hij won ook de volgende leg en in de vierde moest hij 150 uitgooien voor een negendarter. Dat lukte niet en aangezien het niveau bijzonder hoog lag, maakte Anderson daar gelijk gebruik van: 2-2. Van Gerwen miste vervolgens twee setdarts op dubbel 16, waarna de Schot dat gelijk afstrafte en de set won. 

Van Gerwen - Anderson: 1-1
Anderson kon op 2-0 komen, maar gooide meerdere kansen weg en met een 116-finish strafte Van Gerwen dat hard af. Dat lukte de Nederlander in de leg daarna niet. Bij 2-2 miste hij de 14 om op een dubbel te mogen gooien, waarna Anderson de set pakte en de stand gelijk kon trekken. 

Beide spelers gooien inmiddels een gemiddelde van iets boven de 107 punten, terwijl het in 180's al 4-6 voor Anderson staat. 

Van Gerwen - Anderson: 1-0
De Nederlander begon furieus aan de wedstrijd en greep set één met een mooie 122-finish. Anderson trok de stand gelijk, maar op 2-2 maakte Van Gerwen de set met dubbel 18 af. Overigens zijn we vijf legs onderweg en vallen er al zes 180's te noteren, een prima begin. 

Van Gerwen - Anderson: 0-0
Het heeft even geduurd, maar de heren zijn begonnen. Wie als eerste zeven sets wint krijgt de felbegeerde Sid Waddell Trophy in handen.