Van Basten wil anti-klaagregel in voetbal

heywoodu

Marco van Basten is klaar met het eeuwige gezeik en geklaag van voetballers op de velden. De oud-voetballer, tegenwoordig bij de FIFA verantwoordelijk voor technische ontwikkeling, wil daar dan ook wat aan gaan doen.

Als een scheidsrechter in het voetbal iets besluit, zeker als daar bijvoorbeeld een kaart bij komt kijken, staat de halve ploeg binnen no-time om hem heen te schreeuwen en te huilen. Van Basten denkt daarom aan een regel zoals in het rugby, waar in principe alleen de aanvoerder verhaal mag halen bij de scheidsrechter. 

"Het gedrag van spelers kan zeker beter en daar willen we dan ook bij helpen", vertel Van Basten. "Het is goed dat er veel emotie in het spel zit, maar we moeten het wel in de hand kunnen houden." De vergelijking met het rugby ziet hij wel zitten. "We kunnen veel van elke andere sport leren, zoals andere sporten ook wat van ons kunnen leren. Er is een probleem en dat moeten we aanpakken." 

Dat Van Basten het voetbal graag, net als veel andere sporten, een meer moderne kant op helpt was al langer duidelijk. Zo is hij groot voorstander van de videoscheidsrechter, die blunders van de arbitrage op het veld ongedaan kan maken. Tijdens het WK voor clubs bleek dat eerder deze maand al een succes.