Duitse minister: diensten faalden niet

qltel

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vindt niet dat de Duitse veiligheidsdiensten hebben gefaald rond de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn afgelopen maandag. De diensten hebben kritiek gekregen omdat de vermoedelijke dader Anis Amri al maanden eerder in het vizier was als potentiële terrorist met plannen voor aanslagen.

De Maizière wijst in een gesprek met de krant Bild am Sonntag op juridische beperkingen die de veiligheidsdiensten hebben. "Er zijn tot nu toe geen afdoende mogelijkheden om elk gevaar constant in de gaten te houden", zegt hij. Hij kondigt een grondig onderzoek aan en noemt het niet serieus om nu al de conclusie te trekken dat de diensten hebben gefaald.

Duitse media meldden vrijdag dat de geheime dienst BND en de federale recherche BKA in september en oktober waren gewaarschuwd door de Marokkaanse veiligheidsdiensten dat de Tunesiër Amri een gevaar vormde. Hij zou rondlopen met plannen voor een aanslag en contacten hebben met IS-aanhangers in Dortmund. De Maizière zei vrijdag dat hij daar geen commentaar op kon geven en dat er "vele geruchten" zijn

Door de aanslag maandag, waarbij een vrachtwagen de drukbezocht kerstmarkt opreed, kwamen twaalf mensen om en raakten bijna vijftig mensen gewond. De vermoedelijke dader is in Milaan doodgeschoten.

Duitse minister: diensten faalden niet
Duitse minister: diensten faalden niet (Foto: ANP)